Hlavní obsah

Banksy se přihlásil k autorství dopravní značky. Po hodině ji někdo ukradl

Foto: Profimedia.cz

Červená značka STOP se třemi vojenskými drony, poslední dílo slavného Banksyho, byla ukradena.

Reklama

Banksyho díla jsou jedna z vůbec nejžádanějších. Pokaždé, když se streetartový umělec přihlásí k autorství, píšou o tom světová média a o dílo je obrovský zájem. Jeho poslední exponát však „přežil“ asi jen hodinu.

Článek

Na rohu Commercial Way v Peckhamu na jihovýchodě Londýna se značka objevila v pátek ráno. Dnes krátce po poledni své autorství potvrdil slavný umělec Banksy. Řeč je o červené značce STOP se třemi vojenskými drony, která má hodnotu odhadovanou až kolem půl milionu liber.

Na svém místě ovšem nezůstala viset dlouho. Jen asi hodinu poté byla ukradena.

Záběry z incidentu se rychle začaly šířit po sociálních sítích a policie požádala veřejnost o jakékoli související informace. Následně dokonce zadržela jednoho podezřelého. V prohlášení Metropolitní policie uvedla: „V souvislosti s incidentem byl zatčen jeden muž pro podezření z krádeže a trestného činu poškození. Zůstává ve vazbě.“

Banksyho umění lákalo zloděje i dříve:

Jasmine Aliová z rady distriktu Southwar uvedla: „Věřím, že ji dostanou zpět. Nejedná se jen o pouliční značku, ale o umělecké dílo, které tam bylo umístěno pro komunitu.“ Rada během odpoledne značku kvůli bezpečnosti dopravy nahradila.

Banksy je jedním z nejžádanějších umělců současnosti a pravděpodobně nejznámější osobností formy street art. Označení Banksy je pseudonymem, jeho pravá identita zůstává neznámá. Umělec letos instaloval i další díla, včetně Valentine's day mascara (česky Valentýnská řasenka), nástěnné malby vážící 3,8 tuny, která se objevila na boku domu v Margate v Kentu.

Reklama

Doporučované