Hlavní obsah

Básnířka? Taylor Swift vstupuje do nové éry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Taylor Swift v pátek 19. dubna vydává nové album The Tortured Poets Department.

Reklama

Taylor Swift, loňská Osobnost roku časopisu Time, vydává očekávanou desku s názvem The Tortured Poets Department. Může se ale popová hvězda vůbec za básnířku považovat?

Článek

Už jedenácté album jedné z nejpopulárnějších zpěvaček planety je venku. Datum vydání oznámila umělkyně v únoru na předávání cen Grammy, když si přebírala cenu za svou předchozí desku Midnights. Deska nese název The Tortured Poets Department, v překladu Oddělení zmučených básníků.

Jak už je u Taylor Swift zvykem, před uveřejněním desky na sociálních sítích fanouškům odtajňuje špetky písniček nebo nápovědy k tomu, kdy mohou očekávat hudební klipy. V záplavě horečně analyzovaných vodítek a náznaků se zpěvačka nazvala předsedkyní titulárního oddělení.

„Moje múzy, získané jako modřiny / Moje talismany a kouzla / Tik, tik, tikot bomb lásky / Moje žíly z černého inkoustu“, to je text, který ukázala Swift ve spolupráci se Spotify minulý týden, kdy v Los Angeles společně odhalili instalaci podle zpěvaččiny vize oddělení zmučených básníků.

Swift si pro svou novou éru vybrala sentimentální a trochu lechtivou image, která toho však moc neřekne a působí až herecky. Zároveň veškeré promování, vizualizace a obrazy spojené s albem jsou naoko líbivé, ale spíše dobrými obchodními tahy než uměním.

Swift se nemusí bát, že by na novém projektu nevydělala. Její zarytí obdivovatelé si klidně koupí i několik desek, jen aby měli všechny bonusové tracky, napjatě sledují a analyzují všechny její příspěvky, zda se neobjevila nějaká nová skrytá zpráva, a odpočítávají minuty do zveřejnění písní. Před několika hodinami navíc Taylor Swift přidala informaci, že nová deska je ve skutečnosti dvojalbum, které obsahuje dalších 15 skladeb.

Dá se předpokládat, že The Tortured Poets Department bude lámat rekordy v počtu přehrání i v prodeji, stejně jako její předchozí deska Midnights.

Co se píše v médiích o nové desce Taylor Swift

Jasná obří čísla

Americký deník The New York Times odhaluje, odkud pochází název nové desky. Titulní song alba začíná typicky detailní vzpomínkou, jak to fanoušci Taylor Swift milují: „You left your typewriter at my apartment/ Straight from the tortured poets department.“ (Nechal jsi v mém bytě psací stroj / přímo z oddělení zmučených básníků)

Deník The New York Times píše, že o produkci nové desky se opět postarala dvojice dlouhodobých Swiftiných spolupracovníků Jack Antonoff a Aaron Dessner, zvukově jde o mix náladových, pulzujících elektronických skladeb a delikátních akustických pasáží.

„Je zcela jasné, že The Tortured Poets Department se dočká obřích čísel prodejnosti – nepochybně i díky barevným sběratelským variantám vinylů. Příchod nového alba je zkouška zábavního průmyslu, při níž se technologické a mediální platformy pokusí využít fanouškovskou hysterii do poslední kapky,“ píše hudební publicista Ben Sisario v The New York Times.

Nejhumornější a nejbrutálnější album

Laura Snapes z britského The Guardian nabízí první dojmy z desky: jedenácté album Taylor Swift je podle ní to nejvtipnější, ale také nejbrutálnější. Zpěvačka se s nadhledem dívá na vlastní osamělost a přiznává, že se cítí mizerně, přestože by měla prožívat nejúspěšnější momenty své hudební kariéry.

Reklama

Související témata:

Doporučované