Hlavní obsah

Ceny Anděl 2023: Album roku pro November 2nd a rozpačitá moderace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

V sobotu večer se rozdávaly hudební ceny Anděl. Motivem večera byla spolupráce. Někdy se povedla, jindy drhla.

Reklama

Chybějící rappeři, rozpačitá moderace a úspěch po letech čekání pro kapelu November 2nd. V pražském O2 Universu se rozdávaly Ceny Anděl Coca-Cola 2023.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Třiatřicátý ročník hudebních Cen Anděl Coca-Cola 2023 byl zahájen vystoupením kapel Jelen & Hradišťan, které společně zahrály skladbu Miluju tě z říjnové desky Všechno bude dobrý. Moderátoři večera, Honza Dědek a Ivana Kulhánková, po vystoupení uvedli novinku letošního ročníku, kategorii Spolupráce. Právě spolupráce se měla stát leitmotivem celého večera. U moderátorského dua přitom ale přinejmenším drhla.

Prvním vítězem večera se stal zpěvák David Koller. Zakládající člen kapely Lucie, kterou letos v únoru definitivně opustil, vydal loni sólovku LP XXIII. Hudební kritici Kollera chválili za spolupráci s Jáchymem Topolem, který pro album napsal texty k pěti z deseti skladeb. Písně z alba Koller trpělivě představoval dlouho před samotným vydáním. Dočkal se chvály za unikátní poetiku i společenskou angažovanost. Koller v písních zpívá o sexuálním násilí a představuje si konec světa.

Pro cenu si došli také Anna K. (Skladba), zpěvačka nastupující generace Z Pam Rabbit (Sólová interpretka) nebo J.A.R. (Nejlepší skupina).

Drhnoucí moderace

Spolupráce moderátorské dvojice Honza Dědek a Ivana Kulhánková drhla. Dědkovy suché vtipy (nejen) jeho kolegyni spíš uváděly do rozpaků. S postupem večera pak Honza Dědek přešel k uštěpačným poznámkám na adresu Kulhánkové, které nejspíš měly působit vtipně, ale nesetkaly se většinou ani se zdvořilým úsměvem.

Vstupy mezi jednotlivými kategoriemi byly tak krátké, že na nervózní ticho z publika O2 Universa ani nebyl čas. Zcela odpadlo i obvyklé napětí při vyhlašování vítězů. Místo vytahování jmen z obálek vyhlašovali vítěze, až na několik nepochopitelných výjimek, sami moderátoři. Nervozita z toho, aby se vše v přímém přenosu stihlo, nakonec paradoxně vedla k tomu, že moderaci pravidelně utínala andělská znělka.

Rychlé děkovné řeči oceněných spíše prošuměly. J.A.R. zavtipkovali o vlastních stárnoucích penisech, jazzman Robert Fleischmann ironicky oglosoval konspirace o židovské nadvládě a dodal, že máme být rádi, že „identita může být v naší době a v našem světě hra. A nejde jen o to, u jaké části zdi se narodíte.“

MC Gey jako ambasador rapu

Nakonec to byl rapper, kdo se zasloužil o nejvíce zapamatovatelný moment večera. „Já jsem u téhle desky vzdal jakékoli soutěžení, které v rapu je,“ vysvětlil MC Gey, když přišel převzít cenu za nejlepší rapové album. „V rapu se často válčilo a já jsem to vždycky sledoval zpovzdálí. Rap je krásná disciplína, když je v šikovných ústech.“ MC Gey vyzval své hudební kolegy k tomu, aby nekopírovali tuzemské modly a nebáli se dělat věci po svém. Sám natočil osobitou desku o vlastním rodičovství: O tatínkovi, který usnul.

MC Gey byl jedním z mála rapperů, kteří se na cenách Anděl objevili. Zástupci „nejposlouchanější kategorie“, jak žánr označil moderátor Honza Dědek, si na předávání hudebních cen příliš nepotrpí. Do O2 Universa se nedostavil Yzomandias ani Viktor Sheen, který přitom spolu s kapelou November 2nd nasbíral nejvíce nominací ročníku.

Cenu v nové kategorii Spolupráce přišel za Sheena převzít jeho hudební kolega Calin. Anděla oba rappeři získali za společnou desku Roadtrip.

Jedním z největších překvapení večera byla cena za nejlepší album pro kapelu November 2nd. Zpěvačka Saša Langošová v děkovném proslovu vzpomínala na slova, která jí před lety řekl loni zesnulý zpěvák kapely Sto zvířat Jan Kalina. „Sašo, trendy se klikatí. Musíš si jít vždycky za tím svým a jednou se to prostě protne. Honzo, děkuju, tohle je ten průsečík,“ poděkovala zpěvačka kapely, která se na scéně pohybuje už od roku 1995.

Do Síně slávy byl uveden zpěvák, tanečník a herec Jiří Korn. „Vždycky byl o krok před ostatními. Když se v Česku ještě hrával bigbít, s kapelou Rebels už zpíval west coastové melodie, když všichni zkoušeli po jeho vzoru kalifornský pop, už se svou basou sázel blues rock,“ zaznělo v Kornově medailonku. Sám se na předávání cen nedostavil a poděkoval v záznamu.

„Ceny Anděl tu budou i příští rok,“ připomněla Ivana Kulhánková. „My nejspíš už ne,“ dodal skepticky, ale asi pravdivě její kolega Honza Dědek.

V původní verzi textu jsme zamenili jména Davida Dorůžky a Roberta Fleischmanna. Chybu jsme opravili, omlouváme se.

Výsledky Ceny Anděl Coca-Cola 2023

  • Síň slávy: Jiří Korn
  • Album: November 2nd - November 2nd
  • Skladba: Anna K. - Údolí včel
  • Skupina: J.A.R. - Jezus Kristus Neexistus?
  • Sólová interpretka: Pam Rabbit - I Love the Internet
  • Sólový interpret: David Koller - LP XXIII
  • Objev: Tereza Balonová - Lampiony
  • Společný projekt: Calin & Viktor Sheen - Roadtrip
  • Videoklip: dné - Traps In My Feed (feat. FVLCRVM) (režie L. Vacke)
  • Slovenské album: Hex - Kde je tu láska?
  • Alternativa a elektronika: Anna Vaverková - Pozdravy z polepšovny
  • Folk: Marie Puttnerová - Laila Tov
  • Jazz: David Dorůžka, Robert Fischmann, Martin Novák - Gilgul
  • Klasika: Martinů Voices, Lukáš Vasilek - Britten
  • Rap: MC Gey - O tatínkovi, který usnul
  • Rock: Exorcizphobia - Spiritual Exodus

Reklama

Související témata:
November 2nd

Doporučované