Hlavní obsah

Čeští cirkusáci a mimové jedou dobývat největší festival světa

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Cirk La Putyka hostoval v Edinburghu v letech 2011, 2015 a 2017 a letos uvede dvě svá představení.

Reklama

Letní festivaly v Edinburghu byly v roce 2020 kvůli koronavirové epidemii zrušeny poprvé po více než 70 letech. Loni už se pod širým nebem konaly.

Článek

Na světové divadelní přehlídce Edinburgh Festival Fringe ve Skotsku budou Česko letos reprezentovat dva soubory – Cirk La Putyka a Losers Cirque Company. ČTK o tom informoval za oba soubory Jiří Sedlák. Cirk La Putyka naváže na své tamní hostování v letech 2011, 2015 a 2017 a letos uvede dvě svá představení. Pětasedmdesátý ročník Edinburgh Festival Fringe, který je největším uměleckým festivalem na světě, bude probíhat od 5. do 29. srpna.

Cirk La Putyka uvede inscenaci Runners a projekt s ukrajinskými studenty kyjevské cirkusové akademie Boom Vol. 2. „Je to pro nás velká pocta. O to více, že projekt Boom s ukrajinskými studenty cirkusové akademie si našli sami pořadatelé a oslovili nás s nabídkou účasti,“ uvedl principál souboru Cirk La Putyka Rosťa Novák ml.

Pohybově-novocirkusová inscenace Runners vznikla v roce 2021 s mezinárodním obsazením ve společné režii Rosti Nováka ml. a Víta Neznala. Oceňované představení na téma běhu a času je zvláštní i unikátní scénografií tvořenou obrovským běhacím pásem, který byl vyroben na míru ve Velké Británii.

Boom Vol. 2 je pokračováním jednorázového představení, jež v březnu v režii Rosti Nováka ml. spojilo na jednom pódiu mladé české herce, tanečníky a akrobaty z projektu Young Bloods Cirku La Putyka se studenty Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění, které Cirk La Putyka dokázal bezprostředně po začátku války dostat do bezpečí do Prahy. Inscenace má za cíl zkoumat, jaké jsou hodnoty a sny této generace, a zároveň ukázat „výbuch pozitivní energie, který je v ní skryt“, uvádějí pořadatelé.

+15

Na letošním Edinburgh Fringe Festivalu bude české barvy reprezentovat i skupina Losers Cirque Company ve spojení s držitelem Ceny Thálie Radimem Vizvárym. Společně do skotské metropole přivezou mix akrobacie a pantomimy s názvem Heroes.

„Když jsme s Losers začínali, edinburský festival, největší umělecký festival svého druhu na světě, byl náš sen. Jsem hrdý, že se na něj konečně podíváme – a navíc s tak skvělým představením, jako jsou Heroes,“ říká Petr Horníček, principál souboru Losers Cirque Company. Skupina byla na akci pozvána už v loňském a předloňském roce, její účast však zkomplikovala koronavirová opatření a zranění v souboru.

Letní festivaly ve skotské metropoli Edinburghu byly v roce 2020 kvůli koronavirové epidemii zrušeny poprvé po více než 70 letech. Loni už se i díky tomu, že jsou venku, konaly. V Edinburghu se každý srpen koná pět mezinárodních kulturních akcí, jako jsou Mezinárodní přehlídka hudby a umění nebo právě divadelní festival Fringe.

Reklama

Doporučované