Hlavní obsah

Film Michaely Pavlátové Moje slunce Mad dostal francouzskou cenu César

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Michaela Pavlátová.

Reklama

Film Moje slunce Mad z české koprodukce vyhrál francouzskou prestižní cenu César. V lednu neuspěl na Zlatých glóbech.

Článek

Koprodukční film české režisérky Michaely Pavlátové Moje slunce Mad dostal prestižní cenu francouzské filmové akademie César za nejlepší celovečerní animovaný film.

Na pátečním slavnostním předávání cen v Paříži to oznámili organizátoři.

Snímek, který vznikl v česko-francouzsko-slovenské koprodukci, porazil ve své kategorii například film Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo režisérů Amandine Fredonové a Benjamina Massoubrea, který pracuje s populárními motivy kreslíře Jeana-Jacquese Sempého.

Ve Francii si Pavlátové film získal oblibu diváků i kritiky a již dříve obdržel Cenu poroty na festivalu animovaných filmů v Annecy.

Snímek vypráví příběh Heleny, která začíná v Kábulu novou životní etapu po boku svého manžela Nazira, se kterým se seznámila na univerzitě v Praze. Pod jménem Herra si zvyká na nový životní styl Nazirovy velké afghánské rodiny. Ne všichni však mají v této rodině tak velké srdce jako Nazir a tolik smyslu pro humor jako pokrokový dědeček. Do jejího života vstupuje citlivý chlapec jménem Mad, i s jeho pomocí začíná Herra hledat domov v cizí zemi. Film vznikl na motivy novely Frišta novinářky Petry Procházkové.

Režisérku Pavlátovou knižní předloha uchvátila nejen díky ironickým komentářům Evropanky, která se ocitla v intimitě muslimské rodiny, kam by se člověk běžně nepodíval. Přes mnohé rozdíly našla řadu důvěrně známých věcí.

Animaci zvolila záměrně, i tak lze totiž vyprávět mnohovrstevnatý příběh, což není ve světě ojedinělý postup. Na animaci se podíleli i koproducenti z Francie, animovalo se v pražském studiu Alkay a na ostrově Réunion.

V hlavní mužské roli zní v mezinárodní verzi hlas afghánského herce jménem Haji gul Asir, v českém jazyce ho ztvárnil Hynek Čermák.

Reklama

Související témata:

Doporučované