Hlavní obsah

Filmový génius Roman Polanski slaví devadesátiny

Přežil krakovské ghetto, jeho manželku brutálně ubodali členové Mansonovy sekty a nyní je víc než 40 let na útěku před americkou justicí kvůli sexu s nezletilou. Geniální oscarový tvůrce Roman Polanski slaví devadesátiny.

Reklama

Článek

Jeho filmy stále sklízejí úspěchy, Hollywood se však od něj odvrátil.

Celkem Polanski natočil přes 20 filmů (v některých i hrál), z nichž řada se zapsala do dějin světové kinematografie. Cenami je ověnčený například jeho Pianista, drama hudebníka z válečného Polska, které dostalo v roce 2003 tři Oscary včetně toho za režii. Na tuto cenu byly nominovány i detektivka Čínská čtvrť, drama Tess nebo horor Rosemary má děťátko.

Roman Polanski se narodil 18. srpna 1933 v Paříži v polsko-židovské rodině, která se roku 1937 přestěhovala do Krakova. Druhou světovou válku prožil v krakovském ghettu, kde byl svědkem toho, jak nacisté odvezli jeho otce do koncentračního tábora. Těsně před tím, než bylo ghetto zlikvidováno, se ani ne desetiletému chlapci podařilo uniknout. Do konce války se schovával ve vesnici Wysoka u Wadovic pod jménem Roman Wilk.

Po válce žil s otcem v Krakově. Matka, která byla ve čtvrtém měsíci těhotenství, zemřela v plynové komoře v Osvětimi. V 50. letech minulého století studoval režii na filmové škole v Lodži, od roku 1968 pracoval v Hollywoodu.

+9

Reklama

Související témata:

Doporučované