Hlavní obsah

Jak to vypadá v hlavě Tima Burtona. V Praze začíná výstava Návraty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Art Movement

Mars útočí! Tim Burton se po deseti letech vrací do Prahy s novou výstavou.

Reklama

Po 10 letech se Tim Burton vrací s novou výstavou do Prahy a osvěží paměť fanouškům díly z celé své dosavadní kariéry.

Článek

Po dekádě se díla Tima Burtona znovu objevují v Praze. V Obecním domě je od 1. května do konce září k vidění 600 děl z celé dosavadní kariéry filmového tvůrce a režiséra. Výstava s názvem „Návraty“ ukazuje především, jak Burton pracuje – představí hlavně storyboardy, skici, fotografie a filmové loutky.

V Obecním domě zabrala díla dvě místnosti. První je podle architektky výstavy Martiny Kárové „typicky galerijní“, druhá je zajímavěji řešená. Organizátoři se rozhodli filmové loutky umístit do velkých plastových koulí s menšími skleněnými kukátky. Návštěvník je tak vidí v původně zamýšleném prostředí, nasvícené a vyšperkované. Nejenže toto uspořádání přenese člověka přímo do díla Tima Burtona, sálu plastové koule také svědčí a tak trochu kopírují Burtonovu estetickou ideu.

„Máte pocit, že se díváte přímo dovnitř filmu,“ vysvětlovali tvůrci výstavy nápad s „planetkami“, v nichž se schovávají loutky z Burtonových slavných děl – mimozemšťani z komedie Mars útočí nebo hrdinové temné pohádky Mrtvá nevěsta.

Burton svým osobitým vizuálním stylem ovlivňuje Hollywood už přes pět dekád. Úspěšně kombinuje horor s estetikou béčkových filmů, paranoidní vize o mimozemských invazích a netvorech míchá se ztřeštěnými komediemi a romantickou láskou ke všemu, co vybočuje z normality.

Důležitý rozměr výstavy ukazuje, že i Burton se musel popasovat s vlastní jinakostí. Jeho fantasmagorické tvorbě, která se podle umělcovy manažerky Brandi Pomfret inspirovala i u malíře Hieronyma Bosche, dlouho okolí nerozumělo. V Obecním domě je k vidění odmítavý dopis rukopisu Burtonovy knihy nebo jeho vůbec první výtvarné dílo, které vytvořil ve čtrnácti letech: Létající talíř a mimozemšťané. Na škole se nesetkalo s úspěchem.

Burton vyrůstal v kalifornském Burbanku. „Většinu času jsem trávil sledováním filmů a pořadů o příšerách a kreslením čehokoli, co mě zrovna napadlo …a hraním si na hřbitově,“ vzpomíná umělec, který neměl mnoho možností, jak se dostat ke kultuře. Když později začal navštěvovat muzea, překvapilo ho, že v nich zažíval podobné pocity jako u pomníků a hrobů. „Ta místa mají tichou, zadumanou, a přitom elektrizující atmosféru. Plnou napětí, tajemství i objevování – spojují život i smrt dohromady,“ vzkazuje českým návštěvníkům Burton a vysvětluje tak zásadní princip své tvorby – prolínání světů živých a mrtvých.

„Burton se na tyto jevy dívá s humorem a komediální vynalézavostí. Vrací mrtvé do světa živých, živé posílá předčasně do záhrobí, Marťany na Zem a nechtěné dítě, které vypadá jako tučňák, nechá stavět si říši v kanálech. A proč ne? Vždyť mrtví se od živých odlišují hlavně kruhy pod očima a horší fyzickou kondicí,“ píšou organizátoři výstavy.

+9

Návraty zahrnují i nejnovější díla z Burtonovy tvorby, včetně úspěšného seriálu Wednesday. Pořadatelem výstavy je Art Movement, společnost, která má za sebou například úspěšnou expozici Světy české animace, ale také první výstavu Tima Burtona v Česku, kterou v roce 2014 vidělo přes 100 tisíc návštěvníků.

Výstava: Tim Burton – Návraty

Obecní dům, 1. 5. – 30. 9. 2024

Koncept a realizace: Jan Bubeníček, Martina Kárová

Pořadatel: Art Movement

Reklama

Doporučované