Hlavní obsah

Když nestačí říct: Putin se zbláznil. Pochopit válku pomohou i knihy

Jonáš Zbořil
Editor Kultury
Foto: David Neff, Seznam Zprávy

„Máme-li spatřit dobu, v níž žijeme, je nutno získat odstup od historek,” píše Timothy Snyder. I jeho knihu najdete ve válečných tipech .

Reklama

Sledovat zprávy někdy nestačí. Novináři i odborníci doporučují ke čtení podrobný profil Putina, obsáhlou reportáž z Donbasu nebo knihu od klasika Ryszsarda Kapuścińskiho.

Článek

Ondřej Kundra — Novičok nebo kulka. Jak umírají Putinovi kritici

Reportér a investigativec Respektu se počínání současného ruského státu a jeho tajných služeb věnuje dlouhodobě. Jeho zatím poslední kniha popisuje osudy Putinových kritiků, které jeho agenti zavraždili, nebo se o to pokusili. Ukazuje tak povahu a metody současného ruského režimu.

Vydalo nakladatelství Paseka (2021), doporučuje Tomáš Brolík.

Tomáš Forró — Donbas: Reportáž z ukrajinského konfliktu

Slovenský reportér napsal zdaleka nejlepší a nejobsáhlejší reportážní knihu o donbaské válce, která je v češtině k mání. Během několika let práce si získal důvěru a rozmluvil lidi na obou stranách konfliktu a skrz jejich příběhy se mu daří plasticky vyprávět příběh osm let trvajícího donbaského konfliktu – přičemž se snaží i pochopit, jakou vnitřní logiku a jaké příčiny tyto táhlé a krvavé konflikty mají.

Vydalo nakladatelství Paseka (2020). Doporučuje Tomáš Brolík.

Foto: nakladatelství Paseka, Seznam Zprávy

Knihu Donbas v příštích týdnech čeká druhé vydání.

Masha Gessenová — Muž bez tváře: Neuvěřitelný vzestup Vladimira Putina

Jedna z nejvýraznějších a nejdlouhodobějších kritiček Vladimíra Putina, Masha Gessen, popisuje detaily Putinových politických začátků, jeho formativních zkušenosti, klíčových spojenců a nepřátel, a zejména nejtemnějších zákulisních her, které jsou tak těžce uvěřitelné, že člověku spíše připomínají konspirační teorie. Neuvěřitelná cesta Putina k moci ale paradoxně jeho současné chování doma a ve světě dělá lehce uvěřitelné.

Vydalo nakladatelství Akropolis (2016). Doporučuje Petr Boháček.

Ryszard Kapuściński — Impérium

Abychom porozuměli dění na Ukrajině, je potřeba se podívat do Ruska. To lze skvěle udělat dvěma (ideálně oběma) způsoby. Prvním je klasika, kniha Impérium polské hvězdy reportážní literatury Ryszarda Kapuścińského. Bývá označovaná za jeho nejlepší, a i když vyšla v roce 1993, je fantastickým a současným románem, esejí, reportáží.

Vydalo nakladatelství Absynt (2018). Doporučuje Michaela Sladká.

Foto: nakladatelství Absynt, Seznam Zprávy

Knihu polského klasika novinařiny vydalo nakladatelství Absynt

Michail Zygar — Všetci mocní Kremľa

Druhou cestou je ruský novinář Michail Zygar a jeho kniha Všetci mocní Kremľa (Absynt 2016). Zygar se v letech 2000–2015 soustředil na jedinou věc, na Vladimira Putina a jeho politický vzestup. Pokud vám nestačí lakonické tvrzení, že lídr Ruska momentálně zešílel, čtěte tohle. Zygar na pěti stovkách stran staví politicko-psychologický thriller, ruský House of Cards. Za jeho portrétem šílenství a takřka neomezené moci jednoho muže jsou desítky zdrojů z nejbližšího prezidentova okolí, jeho přátel i nepřátel. A na straně 123 taky narazíte na postřeh kremelských zaměstnanců. „O budoucnost Ukrajiny se Putin začal obávat vlastně okamžitě potom, co se stal prezidentem. „Je potřeba něco dělat, jinak ji ztratíme,“ opakoval nejednou.

Vydalo nakladatelství Absynt (2016). Doporučuje Michaela Sladká.

Timothy Snyder — Cesta k nesvobodě: Rusko, Evropa, Amerika

Kniha amerického historika Timothyho Snydera (podpořeného oddílem rešeršistů) se dnes dá číst jako prequel k Putinově válce. Tradičně vyfutrovaný Snyder (poznámkový aparát čítá slabých 925 odkazů) tu rozebírá ruský motiv na pozadí událostí let 2010 až 2016, od katastrofy polského prezidentského speciálu u Smolenska po zvolení Donalda Trumpa. A zdroje ruského, respektive putinského a oligaršího vlivu, i zdroje slabosti Západu, respektive Spojených států.

Historická práce pár excellence se místy čte jako detektivka: Snyder totiž, a to je důležitý pramen jeho věhlasu, umí výstižně formulovat a výtečně psát. Citát pro skeptiky, ze závěru knihy: „Svět na prahu zániku se nám ukazuje v novém světle. Jsme dědici pořádků, které jsme nevybudovali, a přihlížíme teď úpadku, se kterým jsme nepočítali.“ Ale hned druhá věta nabízí — a i to je ve Snyderových textech tradiční – naději a východisko: „Máme-li spatřit dobu, v níž žijeme, je nutno získat odstup od historek, které v nás mají vyvolat ohromený úžas, odpoutat se od mýtů nevyhnutelnosti a věčnosti, pokroku a zkázy. Život je jinde.“

Pro porozumění dnešnímu dění je Cesta k nesvobodě ohromně cenná. Název knihy vlastně trochu mate – ve skutečnosti je ze všeho nejvíc obranou svobody, věcnou i vášnivou naráz.

Vydalo nakladatelství Paseka (2019). Doporučuje Jan Lipold.

Foto: Nakladatelství Paseka, Seznam Zprávy

Knihu Timothyho Snydera vydalo nakladatelství Paseka

Shaun Walker — Ruská kocovina: Putinův svět a přízraky minulosti

Putinovo vystoupení před útokem na Ukrajinu potvrdilo, že je ruský prezident naprosto posedlý minulostí. Redaktor Guardianu Shaun Walker ve své knize Ruská kocovina popisuje, jak upínání se k historii a především druhé světové válce v Rusku nahradilo politiku, která by řešila problémy obyčejných Rusů, a pomáhalo legitimizovat anexi Krymu a válku na Donbasu. Nesedí přitom u stolu, ale vydává se za lidmi do Ruska i na Ukrajinu.

Vydalo nakladatelství Paseka (2019). Doporučuje Kirill Ščeblykin.

Joshua Yaffa — Between Two Fires: Truth, Ambition, and Compromise in Putin's Russia

Je možné být svobodný v autokratické zemi? Jak moc je přijatelné si zadat s mocí, když člověk koná „vyšší dobro“? A co s ním režim udělá, když už ho nepotřebuje? Moskevský dopisovatel magazínu New Yorker na příbězích známých (režisér Kirill Serebrennikov) i méně známých Rusů, například humanitární pracovnice nebo pravoslavného kněze, hledá odpověď na otázku, kde začíná a končí osobní autonomie v současném Rusku.

Vydalo nakladatelství Crown Pub Inc. (2021). Doporučuje Kirill Ščeblykin.

Reklama

Doporučované