Hlavní obsah

Léto podle Lukáše Hejlíka: Výlet na Krysí ostrov a za jídlem do Jizerek

Foto: Jakub Velička, Seznam Zprávy

Nevíte, co v létě číst nebo kam vyrazit na výlet? Inspirujte se u tipů od osobností české kultury.

Reklama

Kam se v létě chystá herec, čtenář a milovník dobrého jídla Lukáš Hejlík? Třeba do Jizerských hor, kde výborné restaurace rostou jako houby po dešti.

Článek

V seriálu letních tipů ale Lukáš Hejlík doporučuje i temné povídky, seriál o životě mimo mantinely společnosti a spoustu podcastů k poslechu.

Kniha: Dystopie na léto

Čtu novou knížku od Joa Nesbøho Krysí ostrov. Je to mimochodem asi třetí dystopická knížka, kterou jsem letos otevřel. Vypadá to, že covidová a s ní tedy celospolečenská krize daly známým světovým autorům jasná témata. Na rozdíl od Juli Zeh, která v Metodě došla k totální kontrole státu, předestírá Jo Nesbø situaci, kdy už nastal jen totální chaos a člověk je člověku vlkem.

Titulní novela začíná situací, kdy vrtulník odváží pár vyvolených, tedy mocných, na loď. Je plně zásobená tak, aby plula po moři čtyři roky, než se společnost definitivně pobije. Je to prostě jasná paralela na takovou novodobou Noemovu archu. Takže pokud vás současné zpravodajství pořád dostatečně neděsí, tohle bude pro vás. Do toho nechybí násilí, brutalita a dramatická zápletka. Mě ale strašně baví celý ten nápad, jenž rámuje dobu, kterou si bohužel v nejhorších obrazech dokážu představit.

Podcasty: Mýt nádobí u tlachání

Stále víc času dávám podcastům. Když opomenu veškeré zpravodajské, baví mě stále víc nějaká uvolněná diskuse nad nejrůznějšími tématy, občas klidně i něco, čemu by se dalo říkat tlachání. A stejně jako u zmiňovaného zpravodajství mě baví zásobovat se pestře, zleva doprava, od mileniálů po boomery. Když budu konkrétní, Brocast střídám Mrzením, Bramboru s vejcem zase Insiderem.

I svou Velkou žranici, což je něco jako tříhodinová hostina, kdy sníme ve čtyřech čtyři chody a probereme od každého čtyři témata, se snažím obsazovat pestrými hosty a co nejvíc krotit sprostá slova. A u toho všeho se držet gastra. Z podcastu Čelisti pak čerpám tipy na filmy, ale taky hudbu, od Zagorky po Pusha T. Prostě si to celé hezky diverzifikuju.

Seriál: Neobjevená Petra Bučková

Na streamovací platformě Voyo mě bavil seriál Jitřní záře. A to nejenom díky herečce v hlavní roli, skvělé a neokoukané Petře Bučkové. Ten příběh je fascinující, možná o to víc, že je založený na skutečné události. Sociálka odebere alternativně žijícím rodičům osmiměsíční dceru, kterou pojmenovali Jitřní záře. A i když ji díky ombudsmance dostane rodina zpět, kauza žije dál.

Mimochodem, Petra se mnou hraje v Listování, teď s ní připravuju one woman show z knihy Michaely Janečkové Třešně v rumu, se kterou objedeme na podzim a v zimě Česko. I tuhle knížku berte jako skvělý tip. Autorka totiž vzala svého dědu, obdivovatele komunismu, na jeho milovanou a vysněnou Kubu a vzniká z toho neskutečný ohňostroj nedorozumění.

Nicméně zpátky k Jitřní záři. Když jsem seděl na novinářské premiéře, došlo mi, že jsem podobný příběh před více než 15 lety žil. A tak jsem jen zíral. Bavilo mě, že celé pojednání, i když tam bylo několik filmařských chyb, neodsuzovalo ani jeden přístup – jak alternativní rodiny, která strašně moc, až křečovitě, chtěla žít mimo systém, tak státu, který ale zase nějaký řád musí dodržovat.

Výlet: Hory a spousta jídla

Chystám se do Jizerek na moje oblíbené kombo, výlety a dobré jídlo. Takže se těším, že se podívám na přehradu na Černé Nise, rozhlednu Černá Studnice a taky designovou Špičku od architektů Mjölk. A do toho jídlo na Královce, ve Stánku Maliník, v hospodě MuHu, Kafe Ve Vysoký, pho u paní Lien, burger v Q Burger Baru a polévka v Hostinci Albrecht.

Reklama

Související témata:

Doporučované