Hlavní obsah

Nejdražší seriál všech dob měl být průšvih. Ale sklízí nadšené reakce

Jonáš Zbořil
Editor Kultury
Foto: Profimedia.cz

Mladá Galadriel. Herečka Morfydd Clark v seriálu Pán prstenů: Prsteny moci nahrazuje filmovou Cate Blanchett.

Reklama

Nejdražší seriál v historii měl být zároveň tím nejsměšnějším. Reakce filmových kritiků na první dvě epizody Pána prstenů: Prstenů moci jsou ale pozitivní. Hlavně díky strhujícímu vizuálu.

Článek

„Solidní návrat. Možná dokonce hodný krále,“ hlásí titulek recenze z amerického webu IndieWire. A ve stejném duchu pokračují i další recenze.

Když přitom Amazon poprvé oznámil, že chystá seriál ze světa knih J. R. R. Tolkiena, moc nadšení to nevyvolalo. Někteří publicisté a fanoušci Tolkienovy ságy nechápali, proč se znovu vracet k látce, kterou tak úchvatně převyprávěl Peter Jackson (aby se k ní pak vrátil ještě jednou, i když méně úspěšně). Jiní namítali, že není moc jasné, jak si tvůrci seriálu poradí s tím, že de facto nemají vlastnická práva na příběh, který chtějí vyprávět.

Seriál s rozpočtem 465 milionů dolarů (spekuluje se až o miliardě) vyvolal další vlnu hněvu „příliš rozmanitým“ castingem, který prý nerespektoval původní předlohu.

Podle prvních reakcí recenzentů ale Pán prstenů nakonec vypadá jako úspěšný projekt. „Je to tak grandiózní, že proti tomu Rod draka (prequel seriálu Hry o trůny, který je aktuálně k vidění na platformě HBO Max) vypadá jako kdyby ho narychlo poskládali v počítačové hře Minecraft,“ píše The Guardian.

„Přinejmenším se dá říct, že vizuální efekty Prstenů moci převyšují ty z dvacet let starého filmového předchůdce,“ myslí si v časopise Bloomberg.

Nebude ale ohromující vizuál málo? Jak je na tom příběh?

Ocitáme se ve světě Středozemě v takzvaném Druhém věku, dávno předtím, než Frodo Pytlík vyráží na pouť, jejímž cílem má být zničení Prstenu moci. Válka se Sauronem už je ale v plném proudu, respektive, na samém začátku nové televizní série je Temný pán poražen a zničen. Jenže co když je to jinak? Co když se jen na chvíli schoval, aby si ošetřil rány a vyrazil na útok ještě silnější?

Co na seriál říkají diváci?

Mají daleko rozporuplnější reakce.

Spolu se Sauronem obývá příběh Prstenů moci také elfka Galadriel, kterou ve slavné filmové trilogii ztvárnila Cate Blanchett. V seriálu je z ní válečnice, povýšená, chladnokrevná a údajně velmi zábavná. „Jestli vám to tak nezní, počkejte, až uvidíte, co provede sněžnému trollovi,“ píše recenzentka deníku Guardian.

The Financial Times jsou ve svém hodnocení o něco zdrženlivější: „Dojem z ohromujících vizuálů poněkud narušují monotónní dialogy.“ Podobně to vidí také recenzent z britského The Telegraph: „Pán prstenů měl jasnou zápletku: ‚Dostaňte prsten do toho ohně!‘ To tady trochu chybí.“

Kritik britské BBC podotýká, že první epizoda trpí tím, že nás musí uvést do světa příběhu, představit všechny postavy i dějové linky. Druhý díl je pak o poznání dynamičtější. Dodává, že tvůrci seriálu zatím prokazují velikou znalost Tolkienova díla, jeho tempa i hudebnosti. „Slyšet postavy mluvit přináší rozkoš,“ píše kritik Stephen Kelly.

Jestli ona rozkoš vydrží i v následujících epizodách, to se dozvíme během několika následujících pátků.

Aktualizace: V článku bylo mylně uvedeno, že příběh seriálu Pán prstenů: prsteny moci se odehrává tisíc let před příběhem Frodo Pytlíka.

Reklama

Doporučované