Hlavní obsah

Rusové porazili Cruise. První film natočený ve vesmíru stihli dříve

Foto: Profimedia.cz

Tom Cruise se už možná nesměje. Jeho vesmírný film nebude první.

Reklama

Ruský film se jmenuje Výzva a odehrává se na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Píše o tom server Politico.eu.

Článek

Výzva vypráví o kardiochiruržce Ženě (hraje ji Julija Peresildová), která je s týmem doktorů poslána operovat na vesmírnou stanici. Jejím pacientem je kosmonaut (hraje ho skutečný kosmonaut Oleg Novitsky), který na vesmírné stanici upadne do bezvědomí.

Film natočený na oběžné dráze Země vznikal v roce 2021 a do kin se dostane příští měsíc, čímž se stane historicky prvním snímkem, jehož štáb odletěl pracovat do vesmíru. Peresildová a producent a režisér filmu Klim Šipenko společně s kosmonautem Antonem Škaplerovem odletěli do vesmíru v říjnu 2021 a natáčeli 12 dní.

Podobný plán měl v roce 2020 i americký herec Tom Cruise, který spolu s producentem Dougem Limanem chtěl také natočit film na palubě Mezinárodní vesmírné stanice. Dopravit ho tam měla společnost Elona Muska SpaceX. V současnosti ale o Cruisově projektu nejsou nové zprávy.

Naposledy se o snímku zmínila Donna Langley, předsedkyně Universal Studios, v rozhovoru s BBC z 5. října 2022. Tehdy doufala, že Cruise bude „první civilista, který provedl výstup do vesmíru mimo vesmírnou stanici“. O zápletce filmu prozradila pouze to, že se bude z velké části odehrávat na Zemi, ale pak hrdina filmu „musí do vesmíru, aby zachránil situaci“.

Reklama

Doporučované