Hlavní obsah

Tipy pro krizi středního věku: Život mužů je těžký. Nejen o Vánocích

Irena Hejdová
Scenáristka, publicistka
Foto: ČTK

Herec Michal Isteník spojuje hned dva nové tituly, které se zabývají mužskou snahou vyrovnat se s měnícím se světem.

Reklama

Boomeři z Brna a Ostravy proti všem! Téma mužské krize středního věku spolu s odporem k novým, hyperkorektním pořádkům se stává novým výdělečným motivem, nejen v českých filmech.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

České online platformy aktuálně uvádějí několik seriálů, které se více či méně úspěšně potýkají s tématem krize středního věku.

V českých kinech byl letos vůbec nejnavštěvovanějším filmem komedie Prvok, Šampón, Tečka a Karel o čtveřici mužů s krizí středního věku. Ač ohlasy kritiků byly spíše smíšené, diváci se na film hrnuli o sto šest. Vystihl nejspíš velmi přesně pocity části dnešních mužů, pro které některé rysy dnešního světa začínají být matoucí až ohrožující – tematizace sexuálního obtěžování, různých genderů, sexismu či třeba klimatické krize je uvádí do úzkých, starý svět se před jejich očima rozpadá a ten nový je pro ně nepřehledný. Poplácat je po zádech, společně si zanadávat nad půllitrem a říct jim, že v tom rozhodně nejsou sami, to je teď úkol mnoha hrdinů nových českých seriálů.

Ve sprchách tenisových kurtů v Brně Lužánkách se sprchují dva lehce oplácaní muži. Rozprávějí o své práci i o svých partnerkách, poté se jeden z nich vydává do práce. Martin je majitelem obchodu se zdravou výživou Vegálie, kolem kterého se točí děj nového seriálu Vegani&Jelita, který je jednou z novinek novácké digitální platformy Voyo.

Seriál je spojený zejména s hercem Michalem Isteníkem, známým ze seriálu Most. Ten ztvárnil hlavní roli Martina, pod seriálem je podepsaný i jako scenárista a spolurežisér. „Všichni po mně něco chcete a co já? Ptal se někdo někdy mě, jestli něco chci?“ táže se zoufale v seriálu jeho hrdina. Lze předpokládat, že témata, která hrdinové probírají, budou u cílové skupiny rezonovat, seriál staví zejména na setkání dvou protikladných světů – světa rozzlobených bílých mužů skeptických ke všem novotám a světa ezo-bio žen zaměstnaných v obchodě Vegálie, které „jedou na práně“ a jimž se pravidelně zjevuje poněkud olysalý Bůh.

Seriál má silně brněnskou poetiku v humoru i atmosféře. S Brnem je seriál úzce spjat nejen výběrem hereckého obsazení, ale i důrazem na brněnské reálie – slavný falický orloj na náměstí Svobody nesmí chybět. Usilovně hláškující hrdinové se ale potýkají s vleklým tempem a natahovaným dějem a výsledek je poněkud rozpačitý. Pocit mnohých mužů středního věku v dnešní době ale nejspíš vyjadřuje dosti přesně.

Dnešní svět očima jeho hrdinů je nepřehledný, Greta Thunbergová je pro ně „švédským spratkem“, vegani jsou „buzny“ a daně jsou důležitější než tání ledovců. „Připadám si jak použitá šprcka každý den zas a znova,“ stěžuje si Martin, zatímco se svět kolem něj čím dál víc začíná rozpadat. Jeho někdejší kumpán Luděk začne levitovat, jeden z Martinových zaměstnanců se mění ve vlkodlaka bloudícího parkem v Lužánkách a s bohatou ženou už Martina spojují jen vzájemné urážky. Těžký život.

Poněkud bizarním příspěvkem k tématu krize středního věku je i další nový český online seriál, od 12. prosince na YouTube uváděná Liga mužské moudrosti. Natočil jej Vladimír Skórka, autor úspěšných online hitů Lajna nebo sKORO na mizině, kde herci ostravského divadla Mír během covidové éry v osmi dílech svérázně a zábavně řešili téma zavřených divadel, přičemž první epizodu vidělo neuvěřitelných 2,4 milionu diváků.

Tématem Ligy mužské moudrosti je opět boj s aktuální, pro hrdiny nepochopitelně korektní dobou, což jej spojuje s Vegany&Jelity stejně jako obsazení jedné z hlavních rolí Michalem Isteníkem. Liga mužské moudrosti sází na Ostravu a hrdinové se tu s ženskými hrdinkami potýkají při válení rohlíků v pekárně.

V Lize mužské moudrosti se velmi nevybíravě, nekorektně, ale pro cílovou skupinu jistě velmi pochopitelně a snad i zábavně mluví o ženách, Romech i všech nepřehledných novodobých pořádcích. Fandí se Baníčku, polopaticky korektní postava mladého Dejmala je ostentativně zesměšňována, ženy toužící po jakýchkoli ženských právech jsou zesměšňovány, Romové uráženi, i když s nimi postavy milostivě usednou k jednomu stolu. „Kam ten svět spěje? To abych v hospodě zrušil černé pivo, aby nebylo rasistické,“ postěžuje si hrdina Jiřího Langmajera.

Seriál odstartoval na YouTube prvním dílem Dožínky 12. prosince, další díly hodlají tvůrci financovat crowdfundingem. Tak ostatně vznikalo i předchozí sKORO na mizině. Soudě dle prvních ohlasů je to koncept, na který mnozí diváci dnes slyší.

Krizi středního věku lze pojednat i elegantněji a bez odporu k současnosti, jen je kvůli tomu třeba se vydat za hranice. Tedy z hlediska původu tvorby, sedět můžete nadále ve svém oblíbeném křesle.

Online videotéky nabízejí hned několik ceněných a zároveň zábavných filmů, které už nenajdete v kinech, ale zároveň ještě nerotují v televizích. Po zaplacení malého poplatku si je lze užít v teple domova, bez strachu z nákazy a s českými titulky.

Dánský Chlast do českých kin vstoupil loni na podzim, tedy během další vlny covidové pandemie, kdy kina byla otevřená jen krátce. Chlast si letos odnesl sošku Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Na kontě má i cenu BAFTA a čtyři evropské filmové ceny. A nutno říct, že zcela zaslouženě – dánský režisér Thomas Vinterberg natočil zábavné, a přitom poměrně jízlivé komediální drama o partičce přátel středního věku, kteří se rozhodli potvrdit teorii, že život se dá lépe přežít s konstantním malým množstvím alkoholu v krvi. V hlavní roli exceluje Mads Mikkelsen, k vidění je film na Edisonline.

Týž Mads Mikkelsen je k vidění i v dalším filmu z téže videotéky, který letos vcelku nenápadně proběhl českými kiny. Dánská akční černá komedie Rytíři spravedlnosti je příběhem skupiny nepravděpodobných individuí, která se vydává do boje za spravedlnost. Film byl jedním z těch, které vstoupily do kin hned po jejich květnovém otevření, a není divu, že váhavým divákům spíš unikl. V tomhle filmu se potkává motorkářský gang s ajťáky stejně přirozeně, jako se tu potkávají žánry černé komedie, psychologického dramatu i akčního filmu. Divácké emoce pak podobně nevyhnutelně plují od veselí až k dojetí – a krize středního věku je tu tématizována také velmi zdařile.

Na HBO letos na podzim odstartovala už 11. série komediálního seriálu Larry, kroť se, v níž americký komik Larry David dokazuje, že krize středního věku nemusí mít konce a často se může protáhnout až do věku důchodového. A připomenout musíme i amerického bratra našich českých hrdinů – Joea Exotica, majitele oblastní tygří ZOO z netflixovské série Pán tygrů. Život ve středním věku je, zdá se, náročný na obou stranách Atlantiku.

Ohledně konvenčního televizního programu jsme vám včera lhali. Televizní program je totiž 29. prosince ještě nudnější než ten včerejší. Barrandov se tentokrát vydá se Silvestrem až do roku 2014, v primetimu ostatních televizí se reprízují tisíckrát viděné pohádky. Na Nově potisící uvidíte Mrazíka a na Nova Cinema druhý díl filmového Sexu ve městě. Ten tématizuje zase spíš ženskou krizi středního (nebo spíše pozdně středního?) věku a více si o tomhle fenoménu, který aktuálně opět panuje na HBO, na Seznam Zprávách přečtěte zítra.

Reklama

Související témata:

Doporučované