Hlavní obsah

Výroky Rowlingové kvůli transgenderům opět vyvolaly pozdvižení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Spisovatelka dlouhodobě nesouhlasí s léčbou pohlavní dysforie u nezletilých.

Reklama

Spisovatelka J. K. Rowlingová se na sociálních sítích opět vyjádřila k transgenderům. Obnovila tak letitý spor s hvězdami filmů o Harrym Potterovi, které se v minulosti distancovaly od výroků autorky příběhů o mladém kouzelníkovi.

Článek

Autorka ságy o Harrym Potterovi J. K. Rowlingová znovu oživila spor s hvězdami filmů natočených podle její knižní předlohy. Důvodem je její postoj k transgenderům a jejich právům, napsala dnes BBC.

Spisovatelka na sociálních sítích reagovala na výroky Daniela Radcliffa a Emmy Watsonové – představitelů Harryho Pottera a Hermiony Grangerové –, kteří se v roce 2020 vyslovili proti postoji Rowlingové k genderové problematice.

„Je jasné, že musíme udělat víc pro podporu transgenderových a nebinárních lidí, ne pro znehodnocení jejich identity,“ sdílel tehdy Radcliffe s tím, že autorčiny komentáře snad fanouškům filmovou sérii „nepošpiní“. Watsonová zase upozornila, že transgenderoví lidé mají právo žít život, jaký si zaslouží, „aniž by byli neustále zpochybňováni nebo aniž by jim někdo říkal, že nejsou tím, za koho se prohlašují“.

Rowlingová v reakci na čtyři roky staré výroky sdílela odbornou zprávu, která se týká péče poskytované v Anglii pro transgenderové osoby mladší 18 let. Pediatrička Hilary Cassová ve studii uvádí, že existují „pozoruhodně slabé“ důkazy na podporu léčby pohlavní dysforie – tedy duševní nepohody vyplývající z rozporu mezi pohlavní identitou a pohlavím biologickým – u dětí a dospívajících. Rowlingová tuto zprávu označila za „přelomový okamžik“.

Jeden z uživatelů sociálních sítí Rowlingové v reakci na příspěvek napsal, že čeká, „až se jí Dan a Emma omluví“. Rowlingová ale vzápětí sdělila, že celebrity by si měly schovat omluvu pro osoby, které procházejí takzvanou detranzicí, tedy procesem, kdy se snaží navrátit ke svému původnímu pohlaví, a „zranitelné ženy“.

Spisovatelka opakovaně čelí obviněním z transfobie kvůli svým názorům na pohlavní identitu. Herec Ralph Fiennes, který v sérii filmů ztvárnil hlavní zápornou postavu lorda Voldemorta, se postavil na obranu autorky a označil urážky, kterých se jí dostalo, za „nechutné“ a „otřesné“.

Rowlingová již dříve odmítla, že je transfobní, a dodala, že respektuje „právo každého transgenderového člověka žít jakýmkoli způsobem, který je pro něj autentický a pohodlný,“ a že chce, aby tito lidé nebyli diskriminováni a zneužíváni. Opakovaně sdělila, že o transgenderové problematice promluvila částečně kvůli své osobní zkušenosti se zneužíváním a sexuálním napadením.

Reklama

Související témata:
Daniel Radcliffe

Doporučované