Hlavní obsah

Zátiší plná neklidu. Fotografie zachycují svět, který se tiše hroutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Martin Kollár

Fotografie ze souboru Provisional Arrangement.

Reklama

Fotbalové hřiště na strmém svahu nebo věž z palet zoufale podpírající hroutící se střechu. Hořící muž nebo obří kámen uprostřed kapoty auta. Nenápadné situace, které znejišťují. To jsou snímky Martina Kollára.

Článek

Zvláštně klidné a zároveň zneklidňující výjevy jsou záměrně prezentovány bez jakéhokoliv vysvětlení, propojení nebo umístění. Tento nedostatek jistoty se do fotografií přelévá. Na snímcích vždy chybí nějaký kousek skládačky (jakási záhada, něco nevyřčeného), který zve diváky, aby tuto mezeru zaplnili a vytvořili obrazu vlastní příběh. 

Podle autora pak snímky zachycující rozpad věčnosti na dočasné, provizorní momenty v čase a prostoru.

„Dočasnost se nám vymyká z rukou, bojujeme proti nekonečným variacím rozpadu a prázdnotě, která za sebou zanechala opuštěná stará dogmata. Ocitáme se ve složitém světě bez pocitu stálosti a jistoty,“ doplnil slovy své dílo Martin Kollár.

Autor vyrůstal v Československu za komunismu a motto „se Sovětským svazem na věčné časy“ se mu stalo pro tento osobní projekt zásadní inspirací.

+6

Martin Kollár

Martin Kollár (*1971) je renomovaný slovenský fotograf, kameraman a režisér. Vystudoval katedru kameramanské tvorby a fotografie na VŠMU v Bratislavě. Za svou tvorbu získal mnohá ocenění (mimo jiné Prix Elysée v Lausanne, 2015).

Jeho dílo bylo prezentováno například v Brooklyn Museum, Slovenské národní galerii v Bratislavě, La Maison Européenne de la Photographie v Paříži či Martin-Gropius-Bau v Berlíně.

Výstava: Martin Kollár – Provisional Arrangement

Výstava trvá do 24. června.

Reklama

Doporučované