Hlavní obsah

Zemřel frontman kapely The Pogues Shane MacGowan

Foto: Profimedia.cz

Irský zpěvák a skladatel Shane MacGowan.

Reklama

Zpěvák britské kapely The Pogues, která proslavila žánr celtic punk, Shane MacGowan zemřel ve věku 65 let po delším pobytu v nemocnici, kde mu byla diagnostikována encefalitida.

Článek

To, že trpí tímto neobvyklým ale závažným onemocněním, při kterém dochází k zánětu mozku, irský hudebník Shane MacGowan podle BBC zveřejnil již téměř před rokem. „Znamenal jsi pro mě celý svět,“ napsala na Instagram MacGowanova manželka Victoria Mary Clarke, irská novinářka a spisovatelka.

Irský prezident Michael Higgins označil Shanea MacGowana za jednoho z „největších hudebníků a textařů“. „Stejně jako mnoho lidí na celém světě jsem se dnes ráno s největším zármutkem dozvěděl o smrti Shanea MacGowana,“ oznámil Higgins podle BBC.

Fanoušci i hudební kritici oceňovali zejména silné texty písní, které MacGowen psal. To potvrdila i řada hudebníků, včetně australského písničkáře Nicka Cavea. Ten MacGowena označil za „nejlepšího autora písní své generace“.

MacGowan se narodil v anglickém Kentu do rodiny irských přistěhovalců. Rané mládí ale prožil v Irsku. Kapelu Pogue Mahone, jejíž název se později zkrátil na The Pogues, založil v roce 1982. Pogues již od počátku charakterizovalo spojení irské hudby a tvrdých kytar. Ze základů, které Pogues položili, dodnes čerpají folk-punkové kapely jako Flogging Molly nebo Dropkick Murphys.

MacGowan kapelu Pogues opustil v roce 1991 – zbytek kapely ho vyhodil kvůli nespolehlivosti a problémům s alkoholem. V tu dobu MacGowan vystupoval pod svým civilním jménem až do roku 2001, kdy se Pogues na pódia vrátili v původní sestavě. Působili tak až do roku 2014, kdy MacGowan mimo jiné prohlásil: „Jen jsme se navzájem trochu omrzeli. Jsme přátelé, dokud spolu nejedeme na turné. Mám za sebou už spoustu turné. Už toho mám dost.“

Asi nejznámější počin kapely vznikl v roce 1988, kdy v rámci spolupráce se zpěvačkou Kirsty MacColl MacGowan napsal vánoční píseň Fairytale of New York. Ta se dostala na druhé místo britské hitparády a dodnes patří k nejoblíbenějším britským vánočním písním.

Reklama

Doporučované