Hlavní obsah

Zemřel rockový hudebník Michal Ambrož, člen Jasné Páky

Foto: Svoboda Jaroslav, ČTK

Michal Ambrož byl známý jako frontman skupin Jasná Páka, Hudba Praha a Divoký srdce.

Reklama

Ambrožovi bylo 68 let, zemřel po delší nemoci.

Článek

Ve věku 68 let dnes po delší nemoci zemřel rockový zpěvák, kytarista, skladatel a textař Michal Ambrož známý jako frontman skupin Jasná Páka, Hudba Praha a Divoký srdce. Bližší informace k poslednímu rozloučení rodina hudebníka, který musel před časem kvůli zdravotním problémům omezit své hudební aktivity, nesdělila. ČTK o tom informoval jeho spoluhráč a kapelník Hudby Praha, kytarista Radovan Jelínek.

Poslední nahrávkou Ambrože se letos v dubnu stalo EP skupiny Jasná páka s názvem Starej bejt každej neumí. Kapela, která je společně s Pražským výběrem považována za symbol české nové vlny, vydala EP se čtyřmi písněmi. Vzhledem k problémům s revmatismem se Ambrož musel vzdát hraní na kytaru. „Já už hraju jenom ‚zbytkově‘ s Jasnou Pákou, ale spíše je to show, kytary se držím a snažím se jim to nekazit. Ale hlas mi naštěstí zůstal,“ uvedl nedávno v rozhovoru s ČTK.

S Hudbou Praha vydal Ambrož v roce 2019 studiové album s názvem Michal Ambrož & Hudba Praha. Přestože jej natočila nová sestava, hudebně navazuje na náladu jejích písní z poloviny osmdesátých let. Na zvukové podobě alba Michal Ambrož & Hudba Praha se podíleli noví spoluhráči: kytaristé Radovan Jelínek a Michal Pelant, klávesista a kytarista Matěj Belko, baskytarista Jakub Vejnar, bubeník Roman Vícha, saxofonista Jakub Doležal nebo zpěvačky Tereza Kopáčková, Veronika Vítová a Markéta Foukalová. Osm textů napsal Michal Ambrož, zbylé dva pocházejí od Petra Váši a J. H. Krchovského.

Předchozí sestava Hudby Praha se rozpadla před osmi lety. Vznikly dva soubory, které navázaly na její tradici - Hudba Praha Band a Michal Ambrož & Hudba Praha. Ze staré Hudby Praha se Ambrož pokusil na nové album přenést atmosféru písní, které podle něho vždy byly „o chlastu, bolševikovi a o ženskejch“. „Myslím, že to je pořád o tom, jenom bolševik už není úplně bolševik, trochu se zamaskoval. Přes mezipartnerské vztahy se dostávám ke společenským otázkám. A ženy budou tématem vždy, o nich zpívají i století bluesmani, kteří při hraní sotva sedí na židlích,“ dodal.

Hudbu Praha založil Ambrož v roce 1984 po zákazu Jasné Páky, která se v článku Nová vlna se starým obsahem v časopise Tribuna ocitla na černé listině. Článek, který byl podepsán fiktivním jménem Jan Krýzl, odstartoval perzekuci alternativní české rockové scény, jež zasáhla především představitele punku a nové vlny. Postižen byl kromě Jasné Páky třeba Pražský výběr. Ambrož kapelu přestavěl a použil tehdy hojně používaný trik - soubor přejmenoval. První etapa Hudby Praha se uzavřela v roce 1996. Důvodem bylo přetížení skupiny a sólové projekty jejích členů. Ambrož se věnoval projektu Divoký srdce. Druhé období zahájil v roce 1999 charitativní Koncert pro Kosovo. Na podzim 2006 oslavila kapela označovaná tou dobou Jasná Páka/Hudba Praha 25. výročí založení a vstoupila do Beatové síně slávy.

Ambrož se narodil 23. ledna 1954 v Havlíčkově Brodě. Působil také jako moderátor na Radiu Beat.

Reklama

Související témata:

Doporučované