Hlavní obsah

„Kupte si předražené nože, pomůžete postiženým.“ Pátrali jsme, zda je to pravda

Záhady Josefa Klímy: Nabízejí předražené nože po telefonu, výtěžek jde prý na zdravotně postižené.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na redakci pořadu Záhady Josefa Klímy se obrátili lidé, které kontaktovala společnosti Chráné dílny, s. r. o. Jednání firmy se jim zdálo pochybné a nevěřili, že koupí nabízených nožů skutečně pomohou handicapovaným. Měli pravdu?

Článek

„Dobrý den, tady firma Chráněné dílny, s. r. o., vy jste nám v minulosti pomohl s krátkým dotazníkem, a protože jste byl ochotný, posíláme šestidílnou sadu ocelových nožů značky Switzner. Jsou to nože ze speciální oceli, broušené laserem. V obchodech chtějí za sadu 3000 korun, to samozřejmě my ne. Od nás jsou tyto nože za pouhých 987 korun. To hlavní je, že je balí a kompletují postižení lidé z chráněných dílen a je to tedy na podporu pracovních míst pro handicapované,“ odříkává naučený text operátorka call centra firmy Chráněné dílny.

Možná i vy máte z poslední doby za sebou podobný telefonát. A možná tedy už máte doma i zmíněné nože, které používáte s dobrým pocitem, že jste pomohli handicapovaným tím, že jste je za necelou tisícovku koupili.

Ovšem našli se mezi vámi i lidé, u kterých tento způsob charitativní aktivity vyvolal jisté pochybnosti a obrátili se na redakci pořadu Záhady Josefa Klímy. Firmu Chráněné dílny, s. r. o. jsme pro vás prověřili.

V obchodním rejstříku je jediným majitelem a jednatelem třiadvacetiletý Marek Cina. Základní kapitál 1 koruna česká. Sídlo společnosti na Praze 9, ulice Pod Harfou 60. Naše první kroky tedy vedly na tuto adresu, která je zároveň i domácí adresou pana Ciny.

Na zvoncích nenacházíme ani jméno Cina, ani jméno firmy Chráněné dílny, což je trochu zvláštní, když má jít o oficiální sídlo společnosti. Jediné, co jsme našli, je poštovní schránka uvnitř domu. Bytů je tu ale tolik, že bez možnosti zazvonit na konkrétní zvonek není šance touto cestou pana Cinu kontaktovat.

„Já jsem si objednal u jedné seriózní zásilkové firmy nějaké zboží. A to zrovna tak vycházelo, že to mělo akorát přijít, tak pak, když jsem dostal SMSku, že mám zásilku, tak jsem ji převzal, zaplatil 999 korun, přišel domů, otevřel a stoupl mně adrenalin. Byla tam krabice a v ní nože, otvíráky na konzervu nebo něco takového, což nepotřebuju, a určitě to nemá hodnotu 999 korun,“ popisuje poměrně čerstvou zkušenost invalidní důchodce z Brna Jiří Kořínek.

Jak dále tvrdí, od firmy Chráněné dílny, s. r. o., od níž zásilku s noži obdržel, si nikdy nic neobjednával a vůbec netuší, kde na něj vzali kontaktní údaje.

„Kromě té krabice s noži tam byl i tento papír, kde bylo napsáno: ‚Vážený zákazníku, dovolte mi, abychom vám vyjádřili poděkování za zakoupení našich produktů,“ čte pan Kořínek z přiloženého dopisu a pokračuje. „Jako poděkování od nás přijměte certifikát s podpisem osoby, které jste pomohl.‘ Certifikát tady žádný samozřejmě není, ale je tady jméno Marek Cina, telefon atd., Chráněné dílny Radlická. Tak, jak jsem byl takhle vybuzenej, jsem zavolal na toto telefonní číslo, použil jsem několik výrazů vhodných až po 22. hodině a ten Cina mi řekl, že to můžu tedy poslat zpět.“

Jenže i když to pan Kořínek udělal, nože se mu zase vrátily zpátky s tím, že si je v Praze nikdo nepřevzal. „Takže mám nože zpátky a můžu se jít akorát tak bodnout,“ dodává s lehkým sarkasmem Jiří Kořínek.

Nedalo příliš práce najít na internetu stejné sady nožů, jaké prodávají po telefonu Chráněné dílny. Jen jejich cena je podstatně nižší. Dají se pořídit zhruba za tři stovky.

Jak tedy vlastně byznys Marka Ciny a jeho firmy Chráněné dílny funguje? Jde výtěžek z prodeje předražených nožů skutečně na zdravotně postižené? A lze se zaštiťovat chráněnou dílnou, když ve skutečnosti firma Marka Ciny žádnou chráněnou dílnou není? Podrobnosti v úvodní reportáži.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované