Hlavní obsah

Kůrovce je na Brněnsku v porovnání s minulými lety polovina

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Kvůli chladnějšímu počasí a dostatku srážek ubylo v lesích Mendelovy univerzity severně od Brna kůrovce, lesy se postupně zotavují.

Článek

Vývoj počasí snížil počet generací kůrovce a tím i množství napadených stromů, řekl ČTK mluvčí Mendelovy univerzity Filip Vrána.

V letošním roce očekávají ve školním lesním podniku dvě generace kůrovce, což je o polovinu méně než v minulých letech. „Zatímco v minulém roce touto dobou činil podíl nahodilé, tedy hlavně kůrovcové, těžby okolo 90 procent, letos je to zhruba o 30 procent méně,“ uvedl Lubomír Dobrovolný, vedoucí oddělení rozvoje a pedagogiky Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny.

Následky postižení stromů z minulých let budou v lesích přetrvávat ještě dlouhou dobu. Například listnaté stromy poškozené suchem bude potřeba odtěžit i kvůli bezpečnosti lidí, kteří do lesa zavítají. Postupně už lesníci přecházejí na těžbu výchovnou, která slouží k úpravě počtu jedinců na ploše a druhové skladbě. Tento typ těžby museli dříve kvůli kůrovci odsouvat.

Těžbu doplňuje i zalesňování. Letos na jaře vysadili lesníci 350.000 sazenic. „Aktivně reagujeme na klimatické modely a vědecké studie, ukazující na bohužel nepříznivý vývoj v budoucnu. V rámci naší provozní koncepce, zaměřené na pěstování druhově i věkově pestrých lesů, provádíme hospodářská opatření adaptující lesy na očekávané klimatické výkyvy,“ uvedl Dobrovolný.

Problém s kůrovcem mění podle něj celé české lesnictví. Rozsáhlé monokultury, tedy porosty jednoho druhu stromu, a stromy stejného stáří v dlouhých a přehledných řadách v budoucnu nahradí stromy v takřka rodinném uspořádání. Univerzitní lesníci budou najednou pěstovat stromy různého věku od nejmladších po nejstarší a v menších skupinách. Les se tak stane odolnějším.

Reklama

Doporučované