Hlavní obsah

Kus svatebního dortu Charlese a Diany změnil majitele. K jídlu už není

Foto: Profimedia.cz

40 let starý kus dortu je kromě menšího poškození na polevě ve velice dobrém stavu.

Reklama

Britská aukční síň ve středu vydražila kus svatebního dortu princezny Diany a prince Charlese z roku 1981. Ten změnil majitele za rekordní cenu.

Článek

Šťastlivec, kterému se podařilo 650gramový kus dortu s bílou polevou a erbovým vyobrazením vydražit, se stal Gerry Layton. Britský monarchista tak obohatí svou již existující sbírku upomínkových předmětu, uvádí německý server Deutsche Welle.

„Říkal jsem si, že bych to rád přidal ke svému majetku, který po mé smrti připadne charitě,“ cituje jeho slova DW. „Musím ale najít způsob, jak zajistím, abych ho nesnědl,“ dodává v nadsázce.

40 let starý kus dortu je podle pracovníka aukční síně v Gloucestershiru Chrise Alburyho kromě menšího poškození na polevě, ve velice dobrém stavu. Přesto ale dodává, „že raději by ho už nejedl“. Uvádí dále, že původně se nepředpokládalo, že by se kus dortu vydražil za více než několik set dolarů. Finální cena se nakonec vyhoupla až na 2 565 dolarů. „Zdálo se, že to vystihuje představivost mnoha lidí a peněženek. Vydražená cena byla nečekaná,“ komentoval výslednou částku Albury pro americkou CNN.

Sladkost zabalená v plastu a schovaná v dortové nádobě byla součástí jednoho z 23 dortů, které byly pro svatbu z 29. července roku 1981 cukráři připraveny. Podle CNN byla vydražená část dortu původně určená pro zaměstnance, konkrétně pro služebnou královny matky Moyru Smithovou, informovala aukční síň. Ta své rodině krabičku se vzácným dezertem přenechala s ručně vyrobeným štítkem a slovy „Zacházejte opatrně – svatební dort prince Charlese a princezny Diany“, píše britská BBC.

Podle Alburyho není neobvyklé, že se části svatebního dortu v aukčních síních vyskytnou. Poukazuje na to, že jedinečnost v tomto případě byla především ve velikost vydraženého kusu. Dodává, že například v prosinci loňského roku se v aukční síni vydražila část dortu v upomínkové krabici za 2 240 dolarů.

Reklama

Doporučované