Hlavní obsah

Kvalita vody se zhoršuje, na některých místech hygienici zakázali koupání

Sinic v rybnících a koupalištích přibývá, jejich výskyt v několika případech vedl i k zákazu koupání.

 

Reklama

Kvůli vodním organismům platí zákazy koupání na několika místech, jinde je koupání stále povoleno, ačkoliv ho hygienici silně nedoporučují.

Článek

Po propršeném víkendu by se mělo počasí v příštím týdnu opět vyjasnit. Teploty na začátku následujícího týdne by se měly vyhoupnout nad 25 stupňů Celsia. Zdaleka ne všechny rybníky a koupaliště jsou vhodné ke koupání.

Kvalita vody v některých přírodních koupalištích je dva týdny před koncem prázdnin zhoršená. Důvodem je zvýšený výskyt sinic, které mohou způsobit zdravotní obtíže.

Hygienici kvůli nim zakázali koupání třeba v Plumlovské přehradě. „Důvodem je masivní výskyt sinic a související nárůst chlorofylu a snížená průhlednost vody,“ uvádějí. Zákaz se vztahuje i na rybník Kachlička na Havlíčkobrodsku a rybník Rosnička na Svitavsku.

Sinice se v poslední době rozmohly také v přehradě Seč na Chrudimsku, zákaz koupání ale hygienici nevydali. V severních Čechách se od minulého týdne zhoršila jakost vody v Hamerském jezeře na Českolipsku, k zákazu koupání však hygienici nesáhli zatím ani tam.

Na západě země je ke koupání nevhodná voda v plzeňské nádrži České údolí. Podobně negativní hodnocení si vysloužily také vzorky vody odebrané u pláže na karlovarském koupališti Rolava. Hygienici nedoporučují ani koupání ve Slapské přehradě, v nádržích Brušperk a Baška na Frýdecko-Místecku a v rybníku Bohušov na Bruntálsku. Toxické sinice tam žijí v množství, které už pro koupající představuje zdravotní riziko.

Reklama

Doporučované