Hlavní obsah

Kvůli konceptu rozsudku ve spisu jí kauzu vzali. Ale Ústavní soud zasáhl

Foto: Profimedia.cz

Budova Ústavního soudu v Brně. Tady se rozhodlo o tom, že verdikt o odnětí fotbalové kauzy soudkyni Jaroslavě Novotné je neplatný.

Reklama

Kuriózní epizoda, která je součástí nekonečného sporu mezi klubem Bohemians Praha a Fotbalovou asociací ČR, našla své vyústění u Ústavního soudu, jenž zrušil verdikt, že má být kauza odebrána soudkyni Jaroslavě Novotné.

Článek

Ten příběh se táhne už od roku 2007, kdy Fotbalová asociace ČR znemožnila klubu z pražského Střížkova používat ve svém názvu slovo Bohemians. Klub vedený Karlem Kaprem poté prohlásil, že kvůli tomu přišel o sponzory. A zažaloval fotbalovou asociaci nejprve o 50 milionů korun, posléze se žalovaná částka snížila na 37 milionů.

Když už po dlouhých letech projednávání případu u Obvodního soudu pro Prahu 1 pomalu končilo dokazování, stala se v listopadu 2019 nezvyklá věc. Karel Kapr a jeho právní zástupkyně Monika Nezbedová objevili ve spisu dokument s předtištěným záhlavím Rozsudek jménem republiky, doplněný rukou psanou poznámkou „Příprava“, na dalších stránkách pak plný vpisků a poznámek, které zjevně učinila soudkyně Jaroslava Novotná.

Tento pracovní dokument byl konceptem rozsudku, obsahoval připravenou formulaci o zamítnutí žaloby Kaprova klubu. Přiloženy k němu byly též mediální rešerše související s tímto i dalšími spory mezi klubem a fotbalovou asociací.

Koncept byl soudkyní do spisu založen omylem. Každopádně byl vypracován ještě před pronesením závěrečných řečí.

Kaprova strana podala stížnost pro podjatost soudkyně, kterou se v lednu 2020 zabýval Městský soud v Praze. A soudkyně Věra Sýkorová námitce podjatosti své kolegyně vyhověla. Rozhodla tedy o vyloučení soudkyně Jaroslavy Novotné z dalšího projednávání a rozhodování sporu mezi Kaprovým klubem a FAČR.

Ve svém rozsudku soudkyně Sýkorová mimo jiné uvedla: „Je zcela nepřípustné, aby v této podobě byl koncept rozhodnutí obsahující výrok ve věci samé založen v průběhu řízení do spisu a byl přístupný účastníkům řízení.“

Proti tomuto výroku sice nebylo odvolání, ale Fotbalová asociace ČR využila možnosti rozporovat tento verdikt ústavní stížností.

Tou se zabýval Ústavní soud ČR. A ten se nyní rozhodl ústavní stížnosti vyhovět. Verdikt Městského soudu v Praze o vyloučení soudkyně Novotné z projednávání kauzy Bohemians Praha versus FAČR proto zrušil.

„V projednávaném případě je patrné, že vyloučení soudkyně z projednávání a rozhodnutí věci nebylo dostatečně odůvodněno, nebyla prokázána potřebná míra pochybností o nestrannosti jejího vztahu k věci či k účastníkům řízení. Vyloučení soudce je přitom mimořádný institut prolamující ústavně chráněné právo na zákonného soudce; jeho aplikace by měla být zcela výjimečná a dojde-li k ní, musí být pečlivě odůvodněna,“ interpretuje verdikt Ústavního soudu jeho mluvčí Miroslava Číhalíková Sedláčková.

Ústavní soud uvedl, že skutečné pochybení soudkyně spočívající v úniku predikovaného rozhodnutí, v tom, že nebyla více než deset let schopna ve věci rozhodnout, a v tom, že spis vedla nedbale, posoudil Městský soud v Praze nesprávně jako podjatost soudkyně.

V mezidobí, kdy platilo, že Jaroslava Novotná nesmí kauzu Bohemians Praha versus FAČR dále soudit, byl případ na Obvodním soudu pro Prahu 1 přidělen jiné soudkyni Andree Grycové.

Jenže zde patrně opět dojde k revizi. V důsledku kasačního rozhodnutí Ústavního soudu bude totiž Městský soud v Praze rozhodovat o podjatosti soudkyně Jaroslavy Novotné znovu. Pokud shledá, že projevy soudkyně nevyvolávají pochybnosti o její nestrannosti, doporučuje Ústavní soud řešit neprofesionální přístup soudkyně jinak, například formou kárného řízení.

Reklama

Doporučované