Hlavní obsah

Kvůli rezidentnímu parkování v Ústí nad Labem vznikla petice za odstavná parkoviště

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kvůli rezidentnímu parkování v okolí kampusu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem vznikla petice za odstavná parkoviště. Podepsalo ji přes 300 lidí. Její autor Robert Merle apeluje na město, aby zřídilo parkoviště.

Článek

Podle autora petice Roberta Merleho rezidentní parkování neřeší vznik nových parkovacích míst a jen problém přesouvá do ulic, kterých se rezidentní parkování netýká. Primátor města Petr Nedvědický (ANO) odpověděl, že město situaci vyhodnotí a rezidentní stání případně rozšíří.

Rezidentní parkování se týká ulic Palachova, Thomayerova, U Nemocnice, Pasteurova, Resslova a České mládeže. Podle statistiky, kterou si vede město, je v oblasti 320 parkovacích míst, z nichž je 250 určených rezidentům. V místě žije 450 rodin, kartu pro rezidentní parkování si dosud koupilo 181 lidí, pět karet bylo zakoupeno pro druhé vozidlo. „Obava, že rezidenti bydlící v modré zóně budou odkládat vozy do zóny, která není žádným způsobem zpoplatněna, je lichá,“ řekl primátor. Ne každá rodina podle něj disponuje autem, a navíc tolik parkovacích míst v oblasti ani není.

Město bude situaci sledovat a zhruba po půl roce rozhodne o tom, zda se bude zóna pro rezidenty rozšiřovat i do okolních ulic. Primátor řekl, že chce vedení města dosáhnout toho, aby v ulicích neparkovalo například několik služebních aut jednoho majitele.

Cena karty pro jednu domácnost je 1200 korun na rok za první vozidlo, za druhé rodina zaplatí 6000 korun a za třetí auto 15.000 korun. Původně mělo rezidentní stání začít platit už dnes, podle vedoucího odboru dopravy a majetku na ústeckém magistrátě Dalibora Dařílka ale začne platit až ve čtvrtek. „Dnes jsme doinstalovali svislé značky a ráno se z nich odejme dočasné zneplatnění, takže od čtvrtečního rána začnou platit,“ řekl.

Městská policie zatím nebude nikoho odtahovat ani pokutovat. V prvních dnech má pouze auta kontrolovat a vyzkoušet si skenování poznávacích značek, díky němuž strážníci zjistí, zda má majitel zaplacenou rezidentní kartu. „Zatím mají za úkol řešit případné přestupky domluvou,“ uvedl primátor.

Ode dneška zdražilo také parkování v centru města. Nejdražší je v ulicích Dlouhá, Pařížská, Bratislavská a Velká Hradební. První hodina tam stojí 40 korun, každá další 70 korun. Před zdražením stála první hodina 20 korun, každá další 50 korun. Dražší je i základní tarif.

Reklama

Doporučované