Hlavní obsah

Rezidenční parkovací karty v Ústí nad Labem se prodraží majitelům více aut

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

V Ústí nad Labem začal prodej rezidenčních parkovacích karet s platností od 1. září pro obyvatele žijící v okolí kampusu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně.

Článek

Karty vydávají Městské služby, k zakoupení jsou v Cyklocentru v Přístavní ulici. Cena karty pro jednu domácnost je 1200 korun na rok za první vozidlo, za druhé rodina zaplatí 6000 korun a za třetí auto 15.000 korun. ČTK to řekl primátor města Petr Nedvědický (ANO).

K vyřízení rezidenční karty je potřeba předložit občanský průkaz s trvalým bydlištěm na příslušné adrese a doklad o vlastnictví nebo svěření vozidla do užívání. „Rezidenční karta se vztahuje k jednomu majiteli. Důvodem změny není navýšení rozpočtu v příjmové části, ale organizace parkování v okolí kampusu,“ řekl primátor. Rezidenční parkování se týká ulic Palachova, Thomayerova, U Nemocnice, Pasteurova, Resslova a České mládeže.

U kampusu je podle vedení města problém kvůli studentům, kteří ke škole přijíždějí auty, okolní obyvatelé potom nemají kde zaparkovat. Proto se město rozhodlo v lokalitě vytvořit rezidenční parkování pro místní a placené stání pro studenty. Kampus přitom disponuje parkovištěm s desítkami míst.

Město od 1. září zdraží také parkování v centru města. Nejdražší bude v ulicích Dlouhá, Pařížská, Bratislavská a Velká Hradební. První hodina tam bude stát 40 korun, každá další 70 korun. Nyní v těchto ulicích stojí první hodina 20 korun, každá další započatá vyjde na 50 korun. Dražší bude i základní tarif.

Cílem zdražení parkovného je dostat auta z centra města nejlépe do parkovacích domů, které jsou ve městě dva. Jeden je pod Mariánskou skálou, kde je první hodina zdarma. Další hodina vyjde od 6:00 do 18:00 na deset korun, od 18:00 do 6:00 na pět korun. Parkoviště za nádražím nabízí tři hodiny zdarma, další hodina vyjde na 20 korun.

Kapacity parkovišť dlouhodobě nestačí na sídlištích, nejhorší situace je zřejmě v Doběticích, problémy jsou ale také na Severní Terase nebo ve Všebořicích. Nedvědický řekl, že město má v plánu výstavbu parkovacích domů i v těchto lokalitách, pokud to ovšem dovolí rozpočet. Kdy a kde budou moct zaparkovat lidé do parkovacích domů poprvé, primátor nechtěl zatím specifikovat.

Reklama

Doporučované