Hlavní obsah

V Praze a středních Čechách zakázali rozdělávat ohně v přírodě, riziko požáru je obrovské

Foto: HZS

V Česku hrozí požáry.

Reklama

Lidé by neměli rozdělávat v přírodě oheň či vypalovat trávu. Řídit se mají také místními vyhláškami a zákazy, které mohou být vydány.

Článek

Kvůli dlouhotrvajícímu suchu vzrostlo v Česku nebezpečí požárů. Vysoké riziko je ve středních Čechách, v Praze a v Ústeckém kraji a na Českolipsku.

Vyplývá to z pondělní výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Požáry mohou vzniknout i při úderu blesku. „Přeháňky a bouřky, které se mohou v následujících dnech vyskytnout, budou jen lokální, a proto situaci výrazněji nezlepší,“ poznamenali meteorologové.

Střední Čechy a Praha zakázaly táboráky

Ve středních Čechách je ode dneška zakázáno rozdělávat oheň v lesích a na místech se zvýšeným nebezpečím vzniku požárů. Omezení platí do odvolání aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu, uvedla dnes Helena Frintová z krajského úřadu. Stejné opatření přijala i Praha.

Za riziková místa se považují lesní porost a jeho okolí do vzdálenosti 50 metrů, lesoparky, parky, zahrady, sklady sena a slámy do vzdálenosti 50 metrů nebo zemědělské plochy, které by se mohly vznítit. Kromě rozdělávání ohně je zakázáno i kouření, používání pyrotechniky, lampionů či jízda parních lokomotiv.

Rekordně teplé počasí

Letošní počasí láme v posledních měsících rekordy. Duben i květen byly nejteplejší za posledních 58 let, červen byl pátý nejteplejší. Dosavadní vývoj červencových teplot a předpověď na následující dny nasvědčují tomu, že i červenec bude teplotně nadprůměrný.

S výjimkou chladnějších výkyvů na začátku měsíce a na začátku druhé červencové dekády se teploty v celostátním průměru udržují jeden až pět stupňů Celsia nad normálem. Podle meteorologů bude posledních deset červencových dnů z celého měsíce nejteplejších. Maximální teploty se budou pohybovat kolem 30 stupňů Celsia a nastanou i tropické dny a noci.

K nejčastějším příčinám požárů se podle Hasičského záchranného sboru ČR řadí lidská nedbalost a technické závady na strojích a dopravních prostředcích. Mezi typicky letní požáry patří i požáry travních a lesních porostů od táborových ohníčků či nedopalků cigaret.

Hasiči připomněli, že v posledních dnech hořel třeba mladý borovicový les na Přeloučsku, šlo o sedmý požár lesa na Přeloučsku od letošního května. Hasiči zasahovali také u požáru neuhašeného ohniště v lese na Bukové hoře, u Pravčické brány v Národním parku České Švýcarsko nebo u Vyhlídky na Špičáku mezi Stříbrnou a Přebuzí.

Vloni hasiči zasahovali u 966 lesních požárů, které pohltily lesy o výměře 170 hektarů a způsobily škodu 6,3 milionu korun. Dva lidé při požárech zemřeli, devět bylo zraněno. Díky včasnému zásahu hasičů byl uchráněn majetek za 85 milionů korun. Za posledních deset let evidují hasiči 9739 lesních požárů se škodou 109 milionů korun.

Reklama

Doporučované