Hlavní obsah

Kvůli zneškodňování válečné bomby se musely dočasně evakuovat tisíce Berlíňanů

Likvidace nevybuchlé bomby v Berlíně.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Kromě obyvatel se musela dočasně evakuovat některá ministerstva, soud nebo část univerzitní nemocnice.

Článek

Z centra Berlína se v pátek dopoledne muselo evakuovat asi 10 tisíc lidí kvůli likvidaci letecké bomby z druhé světové války. Zneškodnit pumu se pyrotechnikům podařilo kolem 13:30. Předtím bylo na několik hodin kompletně uzavřeno hlavní nádraží, které se nachází poblíž. Nyní se začne provoz postupně vracet do normálu. Zpět do svých domovů mohou i místní.

Kvůli půltunové bombě, jež byla nalezena při stavebních pracích v ulici Heidestrasse nedaleko hlavního nádraží, se museli evakuovat obyvatelé v okruhu 800 metrů. Okolím, po kterém se dopoledne pohybovalo výrazně méně vozů i lidí než obvykle, projížděla policejní auta s megafony, jež vyzývala obyvatele, aby uposlechli výzvy k opuštění prostoru.

„Jak už jste se dozvěděli z médií, bude dnes zneškodňována bomba z druhé světové války,“ hlásala policie z amplionu. „Vyzýváme všechny lidi v dotyčných bytech, aby je okamžitě opustili,“ dodávali policisté, kteří pro jistotu byty obcházeli i jednotlivě. Do akce se jich zapojilo na 300.

Dnešní přesuny, po nichž oblast připomíná město duchů, se vedle místních obyvatel dotkly i několika ministerstev, tamního soudu nebo části areálu univerzitní nemocnice Charité. Evakuace dopadla také na několik hotelů v okolí hlavního nádraží, kanceláře společnosti Deutsche Bahn i pobočku České tiskové kancléře (ČTK), která je poblíž.

Se zneškodněním bomby se mělo původně začít v 11:30, nakonec se ale akce asi o hodinu a 20 minut zdržela. Samotnou likvidaci pyrotechnici zvládli za několik desítek minut, když se jim podařilo z pumy vyjmout roznětku a pak ji kontrolovaně odpálit. „Dobrá práce, pánové. Bomba z války byla zneškodněna,“ napsala pak policie na Twitteru. Původně panovaly obavy, že by se zneškodnění mohlo výrazně protáhnout.

V dopravě měla likvidace bomby nejcitelnější dopady na hlavním nádraží, kterým od 10:00 vlaky jen projížděly. Od 11:30 zde byla železniční doprava zcela uzavřena a spoje z Česka proto jezdily do berlínských stanic Špandava (Spandau) a Gesundbrunnen. Mezi stanicemi berlínské příměstské rychlodráhy Friedrichstrasse a Tiergarten místo vlaků jezdily náhradní autobusy, které se evakuovanému okruhu vyhýbaly. Přerušena byla také tramvajová doprava v okolí hlavního nádraží.

Náhradní trasu měly i některé autobusové linky, včetně té, která spojuje centrum německé metropole s letištěm Tegel. Na něm měl být podle čtvrtečních zpráv provoz před a během zneškodňování „silně omezen“, nakonec byl ale normální.

Zneškodňování bomby podobného rozsahu se v Berlíně odehrává jednou či dvakrát do roka. V celém Německu se každý rok najde více než 2000 tun válečných bomb a munice.

Reklama

Doporučované