Hlavní obsah

Langer oživuje politickou kariéru, dostal se do vedení olomoucké ODS

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Ivan Langer.

Reklama

aktualizováno •

Bývalý ministr vnitra byl na pondělním sjezdu olomoucké buňky ODS zvolen do regionální rady strany.

Článek

Ivan Langer se po devíti letech v ústraní vrací do vyšší politiky. Vicepremiér ve vládě Mirka Topolánka a bývalý ministr vnitra byl podle informací Seznamu zvolen do regionální rady olomoucké ODS. S informací, že Langer chystá návrat do vyšší politiky, přišly Lidové noviny, kterým ji potvrdil Martin Major, místopředseda krajské organizace a­ náměstek olomouckého primátora.

„Hlavní motivací našich členů bylo, že Ivan Langer je organizačně, manažersky i komunikačně schopný. Politické ambice byly vyloučeny,“ uvedl Major. Langer podle něj ale neusiluje o návrat do politiky. Funkci v regionální radě považuje za „manažerskou a nijak vysokou“. Samotný exministr na dotazy LN nereagoval.

„Nehledejte za tím žádné spiknutí. Potřebujeme akorát schopného manažera, který nám bude pomáhat s organizačními věcmi a koordinovat činnost před primárkami v kraji a před sněmovními volbami,“ dodal Major.

O Langerově návratu hlasovala krajská buňka v pondělí odpoledne na stranické schůzce.

Langer z vysoké politiky zmizel v roce 2010, kdy se mu nepodařilo dostat do Sněmovny. ODS tehdy získala přes 20 procent, ale Langera, i přestože byl lídrem olomoucké kandidátky, předběhli díky kroužkování Zdeněk Boháč i dnešní místopředseda SPD Radim Fiala. Langer nakonec skončil až šestý a přišel tak o poslanecký mandát. V březnu roku 2012 složil advokátní zkoušku a stal se partnerem Advokátní kanceláře Pečený Fučík Langer. Původně z think tanku ODS vybudoval také soukromou vysokou školu CEVRO Institut, kde probíhají přednášky na zahraničněpolitická i bezpečnostní témata.

Kolem Langera se během jeho politické kariéry objevilo také několik kontroverzí. Podle MF Dnes byl Langer napojený na lidi kolem zavražděného podnikatele Františka Mrázka a často se snažil prosadit jejich zájmy. V později zveřejněných odposleších jej tito lidé označovali jako „Íčko“. Dalším případem byla lukrativní zakázka na praní policejních uniforem za 54 milionů korun na tři roky, kterou v době, kdy byl Langer ministrem vnitra, získal jeho známý Tomáš Paclík.

Naposledy se Langer dostal do hledáčků policie před čtyřmi roky, kdy při zásahu v rámci akce Vidkun proběhla u Langera domovní prohlídka. Razie se týkala údajného vyzrazování informací z policejních spisů. A policie nakonec obvinila olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), policejní šéfy Karla Kadlece a Radka Petrůje a Langerova známého Ivana Kyselého. Langer v případu figuruje jako svědek.

Reklama

Doporučované