Hlavní obsah

Lavina ve švýcarském středisku českého miliardáře: Lyžař natočil, jak lidé zmizeli v bílém prachu

Lavina na švýcarské sjezdovce.Video: Twitter.com/Justhewhispers

 

Reklama

aktualizováno •

Úterní lavina na sjezdovce jihošvýcarského lyžařského střediska Crans-Montana, které vlastní český miliardář Radovan Vítek, za sebou zanechala tři zraněné, jednoho člověka zabila. Pátrání po dalších lidech bylo přerušeno.

Článek

Záchranáři v jihošvýcarském lyžařském středisku Crans-Montana po celonočním pátrání odvolali další prohledávání laviny, žádné další zasypané zde již nenašli. Podle agentury Reuters to oznámila policie kantonu Wallis, ve kterém středisko leží. Sněhová masa v úterý zavalila na sjezdovce čtyři lidi, tři vyvázli s lehkým zraněním. Čtvrtý lyžař, který byl v kritickém stavu, v noci těžkým zraněním v nemocnici podlehl.

„Pátrání pokračovalo celou noc a ráno jsme ho ukončili. Pokud si to situace vyžádá, obnovíme ho. Nic ale neukazuje, že by pod lavinou byl někdo další,“ sdělila policie v prohlášení. Uvedla také, že obětí je Francouz, který ve středisku působil jako člen lyžařské hlídky, jež poskytuje první pomoc a dohlíží na bezpečnost sjezdařů.

Lavina se zřítila brzy odpoledne po týdnu teplého počasí, které způsobilo tání sněhu. Bezprostředně po sesuvu se spekulovalo, že by pod sněhem mohlo být až 12 lidí. To se ale nakonec nepotvrdilo.

Policie kantonu Wallis, ve kterém lyžařské středisko leží, na tiskové konferenci uvedla, že lavina zranila čtyři lidi, stav jednoho z nich je přitom vážný. Záchranáři ale předpokládají, že na místě bylo v době neštěstí více lidí, a po dalších případných zasypaných proto intenzivně pátrají. Počet pohřešovaných ale policie neupřesnila. Na místě je 244 záchranářů z řad policistů, vojáků a zdravotníků. Na pátrací akci se podílí rovněž osm vrtulníků a dvanáct lavinových psů.

Policisté už rovněž zahájili vyšetřování s cílem zjistit, zda se lavina utrhla kvůli počasí, nebo neopatrností některého z lyžařů. V oblasti panoval druhý stupeň lavinového nebezpečí na pětistupňové škále.

Vyšetřování by také mělo ukázat, zda středisko nezanedbalo bezpečnostní opatření, když sjezdovku nechalo otevřenou. „Podle většiny expertů na laviny se jednalo o velmi výjimečnou událost. Stupeň lavinového nebezpečí v regionu byl v rozhodujícím okamžiku nastaven na druhý stupeň z pěti. Nic tedy nenasvědčovalo vzniku této nešťastné události, proto jsme ji z pozice operátora nemohli zabránit,“ informoval mluvčí společnosti CPI property group, které středisko patří, Jakub Velen.

Středisko zařídilo lidem zasaženým lavinou psychoterapeutickou podporu, pro přímé oběti navíc vymezilo speciální fond, napsal místní deník Le Nouvelliste.

Pátrání bylo velmi obtížné, protože podle policie byla lavina rozsáhlá. Byla 840 metrů dlouhá a 100 metrů široká, sjezdovka pak byla zavalena v délce 400 metrů.

Resort ovládá prostřednictvím skupiny CPI Property Group český miliardář Radovan Vítek. Švýcarská prokuratura bude nyní vyšetřovat, co lavinu spustilo. Provozovatel střediska jakékoliv pochybení odmítá.

Reklama

Související témata:

Doporučované