Hlavní obsah

Lavina zasypala sjezdovku v Crans-Montaně. Pod sněhem mohou být stále lyžaři

Foto: Foto: archiv

Crans-Montana. Ilustrační foto.

Reklama

Lavina v úterý zasypala sjezdovku ve švýcarském středisku Crans-Montana. Pod sněhem může podle odhadů být až dvanáct lidí.

Článek

Blíže neurčený počet lidí zavalila dnes lavina na sjezdovce jihošvýcarského lyžařského střediska Crans-Montana. Podle neoficiální informace místního činitele může jít až o 12 osob. Místní policie na tiskové konferenci uvedla, že lavina zranila čtyři lidi, z toho jednoho vážně. Záchranáři ale podle ní předpokládají, že na místě mohou být stále zavalení lidé a intenzivně po nich pátrají.

Lavina se zřítila brzy odpoledne po týdnu teplého počasí, které způsobilo tání sněhu. Zpravodajský web lenouvelliste.ch citoval starostu střediska Nicolase Férauda, který řekl, že lavina mohla zavalit 10 až 12 lidí. Na dotaz agentury Reuters však Féraud o tom už nechtěl hovořit.

„Lavina spadla v sektoru (ledovce) Plaine-Morte. Na místě jsou týmy záchranářů a pátrání probíhá. Zasypáno je několik lidí,“ sdělila k události na Twitteru kantonální policie.

„Může jich být 15 stejně jako nikdo,“ odmítl rezolutně jeden ze záchranářů v telefonu další debaty o počtu lidí, kteří mohli pod lavinou skončit.

Pád laviny byl nahlášen ve 14:23. Do pátrání po případně postižených lidech je podle médií zapojena zhruba stovka lidí, kterým pomáhají také psi. Vzlétly i čtyři vrtulníky.

Pátrání je velmi obtížné. „Je tam neuvěřitelné množství sněhu: dva metry tloušťka a délka kolem 300 metrů. Je to jarní lavina a je velmi kompaktní,“ citoval server lenouvelliste.ch jednoho ze záchranářů, s nímž se spojil telefonicky. Podle některých záchranářů vrstva spadlého sněhu v místech dosahuje až tří metrů.

Příval sněhu zasáhl značenou dráhu a nikdo na ní nebyl vybaven signalizací pro případ zavalení lavinou, napsal lenouvelliste.ch. Podle záchranářů psi při prvním projití místa spadlé laviny nic neucítili a pátrání pokračuje.

V Crans-Montaně se nadcházející víkend má konat závod žen Světového poháru ve sjezdovém lyžování, přičemž na čtvrtek byly plánovány tréninky. S přípravou závodů už na místě pomáhají i vojáci, kteří se nyní zapojili do prohledávání laviny.

Reklama

Doporučované