Hlavní obsah

Lázeňské lesy se chtějí postupně obejít bez příspěvku města

Foto: Seznam Zprávy

Karlovarský kraj.

Reklama

Městská organizace Lázeňské lesy Karlovy Vary se chce postupně dostat do vyrovnaného nebo ziskového hospodaření bez příspěvku města. Pomoci k tomu má reorganizace práce i vyšší výnosy z vlastní činnosti.

Článek

„Díky nahrazení časových mezd úkolovými mohlo dojít v průběhu druhého kvartálu ke snížení počtu dělnických profesí o šest osob. Na expedičním skladu v Březové byl propuštěn jeden technicko-hospodářský pracovník,“ popsal nový ředitel městské společnosti Stanislav Dvořák. Naopak se daří zvyšovat výnosy. Prodej dřeva na otop se čtvrtletně zvýšil o 100 procent při zvýšené ceně za palivo z listnatých stromů o 31 procent.

Úspory by mělo přinést i větší využití lesní školky na Linhartu, která byla oseta, aby se snížila závislost na nakupovaném sadebním materiálu. Do lesního areálu Linhartu se také přestěhuje už brzy vedení společnosti, což by také mělo přinést statisícové úspory v nákladech.

I obora se zvěří by mohla do budoucna přinášet městským lesům příjmy. Pokud se naplní kapacita obory, živou zvěř lesy nyní prodávají. Plánují také na Linhartu vytvořit podmínky pro bourání masa tak, aby se maso z místního chovu mohlo prodávat lidem přímo na Linhartu.

Další možností jak optimalizovat náklady, je užší spolupráce s městkou Správou lázeňských parků. Obě organizace podle Dvořáka dělají v mnohém ohledu podobné věci a mohou si tak navzájem pomáhat jak personálně, tak technikou.

Kvůli propadu cen dřeva na trhu kvůli kůrovcové kalamitě Lázeňské lesy už loni požádaly město o finanční výpomoc ve výši osm milionů korun, letos město poskytlo šest milionů. Podle Dvořáka ale, pokud se podaří zlepšit ekonomiku firmy, budou lesy čerpat z této návratné výpomoci co nejméně.

Reklama

Doporučované