Hlavní obsah

Michelinské hvězdy rozdány. Česko má poprvé „dvouhvězdu“. Vítěz je Jan Knedla

Foto: Radek Vebr, Seznam Zprávy

Česká republika má poprvé v historii restauraci s dvěma michelinskými hvězdami. Získal ji šéfkuchař Jan Knedla z Restaurant Papilio

V Mariánských Lázních se dnes některým českým šéfkuchařům splnil sen. Michelinský průvodce po dlouhých čtyřech letech v tuzemsku rozdal své hvězdy. A poprvé zahrnul do hodnocení i restaurace mimo Prahu.

Článek

Celkem devět hvězdných restaurací bude nově zářit na české gastro scéně - jedna z nich dokonce dvojnásob. První dvojhvězdičkovou restaurací v České republice se stal Restaurant Papilio.

Dalších 18 se může pochlubit oceněním Bib Gourmand, které patří podnikům nabízejícím „výjimečné jídlo za rozumnou cenu“. Rozdaly se i čtyři zelené hvězdy, které oceňují udržitelné podniky s ekologickým přístupem i individuální ocenění za skvělý servis, sommeliérství a cenu pro mladého šéfkuchaře.

Dosud se anonymní inspektoři uznávaného gastronomického průvodce soustředili pouze na Prahu, kde se pyšnily michelinskou hvězdou na dveřích podniky La Degustation Bohême Bourgeoise a Field. Oba mimochodem svou hvězdu obhájily.

Michelinské hvězdy 2025

Dvě Michelinské hvězdy:
  • Restaurant Papilio (Vysoký Újezd) - šéfkuchař Jan Knedla
Jedna Michelinská hvězda:
  • La Degustation Bohême Bourgeoise (Praha) - chef patron Oldřich Sahajdák
  • Field (Praha) - šéfkuchař Radek Kašpárek
  • Levitate (Praha) - šéfkuchař Christian Chu
  • Essens (Hlohovec) - šéfkuchař Otto Vašák
  • Entrée (Olomouc) - šéfkuchař Přemek Forejt
  • La Villa (Zlín) - šéfkuchař Július Löffler
  • Casa De Carli (Praha) - šéfkuchař Mateo de Carli
  • Štangl (Praha) - šéfkuchař Martin Štangl
Ocenění Bib Gourmand:
  • Dejvická 34, Na Kopci, The Eatery, Dvůr Perlová voda, Bar Atelier&Bistro, Valoria, Miura, Šatlava, Bohém, Štipec, Alma, U Kalendů, Výčep, Perk Restaurant, Long Story Short, U Matěje, Šupina a Šupinka

V Praze k nim přibyly další tři michelinské podniky. Mezi novými držiteli je restaurace Štangl, která se oddělila z dříve Bibem oceněného podniku Eska. Šéfkuchař Martin Štangl zde pracuje s lokálními surovinami, divokými bylinami i ušlechtilými plísněmi a fermentací. Získala ji také restaurace Levitate, kde vám ve čtyřech patrech naservíruje kreativní zážitek šéfkuchař Christian Chu.

Ještě více letos září ocenění mimo hlavní město.Hned dvou hvězdiček se totiž dočkal Restaurant Papilio ve Vysokém Újezdu nedaleko Berouna. Kuchyni v ní šéfuje Jan Knedla, který má za sebou zkušenosti z vyhlášených michelinských restaurací ve světě, včetně dnes už tříhvězdičkové Amber v Hong Kongu.

Další michelinské hvězdy putují na Moravu. Například do jihomoravské obce Hlohovec nedaleko Valtic, kde v hraničním zámečku sídlí Restaurant Essens pod vedením šéfkuchaře Otty Vašáka. U Essens inspektoři ocenili rovnováhu, eleganci a smysl pro detail. Jednu hvězdu získala také olomoucká Entrée šéfkuchaře Přemka Forejta a zlínská La Villa, kde kuchyni šéfuje Július Löffler.

Smlouva na tři roky

Příchod prvního celorepublikového michelinského průvodce provázely rozjitřené emoce kvůli poplatku, který společnost Michelin začala zemím od roku 2022 účtovat. Jde přibližně o 10 milionů korun ročně za to, aby na místní scéně působila a hodnotila místní restaurace.

Zatímco část veřejnosti i odborníků tento výdaj kritizovala, zástupci tuzemské gastronomie v čele se špičkami oboru naopak vyzývali někdejšího premiéra Petra Fialu v otevřeném dopise k uhrazení poplatku. Nakonec státní agentura na podporu cestovního ruchu CzechTourism uzavřela s francouzskou společností tříletou smlouvu za přibližně 32,5 milionu korun, jejímž účelem je propagace Česka jako gastronomické destinace.

Podle ředitele agentury CzechTourism Františka Reismüllera přítomnost Průvodce Michelin v Česku pomůže zvýšit mezinárodní povědomí o české kuchyni. „Zároveň přiláká náročnější klientelu, která ocení kvalitu, inovace i lokální suroviny. Jsme rádi, že Česko tuto možnost dostalo, a rozhodně ji naplno v rámci našich kampaní využijeme,“ uvedl už dříve.

Před dnešním vyhlášením získalo historicky jednu michelinskou hvězdu pouze pět podniků v Praze. Poprvé se ji dočkala v roce 2008 dnes již neexistující restaurace Allegro fungující v hotelu Four Seasons, kterou vedl šéfkuchař Andrea Accordi. O rok později k ní přibyla další hotelová restaurace Maze, která v pražském Hiltonu fungovala pod patronací slavného skotského šéfkuchaře Gordona Ramsayho.

V roce 2012 pak michelinští inspektoři vyzdvihli restaurace českými šéfkuchaři - Alcron a La Degustation Bohême Bourgeoise. O čtyři roky později se do hvězdného týmu dostala ještě restaurace Field.

Rozhovory s michelinskými šéfkuchaři

Kdo jsou někteří z oceněných šéfkuchařů? Kde začínali, co je v kariéře posunulo dál a jaká jsou jejich oblíbená jídla?

Dosavadní historie michelinských hvězd v Česku

  • 2008: Allegro, šéfkuchař Andrea Accordi (zanikla v roce 2011 )
  • 2009: Maze, pod patronátem Gordona Ramsayho (po jeho odchodu následující rok hvězdu neobhájila)
  • 2012: Alcron, Roman Paulus (o hvězdu přišla v roce 2018)
  • 2012: La Degustation Bohême Bourgeoise, Oldřich Sahajdák
  • 2016: Field, Radek Kašpárek

Doporučované