Hlavní obsah

Proč platit Michelinu za hvězdy v mrtvém průvodci, pochybuje expertka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Michelinskou hvězdu v současnosti mají dvě restaurace v Česku. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Po měsících apelů ze strany restauratérů a zástupců cestovního ruchu česká vláda rozhodla o tom, že zaplatí Michelinu desítky milionů korun za propagaci tuzemských restaurací. Firma podmínila poplatkem zařazení českých podniků do svého gastronomického průvodce. V dobách úspor a šetření za to kabinet Petra Fialy ale sklidil kritiku – od veřejnosti, opozice i některých odborníků v gastronomii.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Odkud se požadavek na státní příspěvek za michelinské hvězdy vlastně vzal?
  • Jak vláda rozhodnutí podpořit restauratéry zdůvodňuje?
  • Může jídelní průvodce pomoci českému turistickému ruchu, nebo cesta na gastronomické výsluní vede jinudy?

Česko nakonec vyhovělo firmě Michelin a zaplatí jí za to, že místní podniky zahrne do svého gastronomického průvodce. Ještě před několika měsíci se mluvilo o 10 milionech korun, náklady na dalších pět let ale nakonec podle ministerstva pro místní rozvoj překročí 50 milionů.

V první fázi podle mluvčí rezortu Veroniky Hešíkové Michelin provede analýzu gastronomického trhu v Česku a do užšího výběru pošle své inspektory, poté některé podniky ocení a zajistí marketingovou kampaň pro zahraniční turisty. Člen sněmovního rozpočtového výboru Michael Kohajda (KDU-ČSL) v televizi CNN Prima News zmínil, že by do průvodce mělo být zahrnuto až 50 restaurací z celého Česka.

„Bavíme se o desítkách milionů, které bylo možné investovat do něčeho skutečně smysluplného. V tomhle případě o té smysluplnosti opravdu pochybuji. Tenhle způsob popisování světa je mrtvý,“ říká v podcastu 5:59 Petra Tajovský Pospěchová, publicistika, která se zaměřuje na gastronomii. A dodává, že jde o „velmi tradičního průvodce“, který svůj vliv v dnešní době do jisté míry ztratil.

Foto: Soukromý archiv Petry Tajovské Pospěchové, Jan Hromádko

Publicistka Petra Tajovský Pospěchová.

Vliv na turismus?

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který krok oznamoval na středeční tiskové konferenci vlády, rozhodnutí obhajoval tím, že za jídlo v restauracích turisté zaplatí až 30 procent ze své celkové útraty v Česku.

„To ale s tím, jestli budeme, nebo nebudeme v michelinském průvodci, nesouvisí,“ pochybuje Tajovský Pospěchová. S počtem udělených hvězdiček se podle ní totiž sice zvýší obrat konkrétních oceněných podniků, není ale dokázané, že by průvodce měl vliv na turismus v jednotlivých destinacích.

A publicistka vyvrací i argument některých restauratérů, že pokud by české podniky neměly své zastoupení v průvodci, vymazalo by to Česko z gastronomické mapy světa. „Obávám se, že tohle je argument pro dvacáté století, ne pro jedenadvacáté. My žijeme v době, kdy většinu informací nehledáme v papírových bedekrech, ale úplně jinými kanály,“ říká.

Anketa

Co vláda (ne)dělá?

Podle Tajovské Pospěchové přitom česká gastronomie má co nabídnout. Konkrétně zmiňuje polévky a sladké pokrmy jako buchty nebo knedlíky, tedy „comfort food“, které se hodí i do bister. A zejména v posledních letech se podle ní vyrojilo mnoho nových podniků, které stojí za to navštívit. Česká vláda to prý ale neumí prodat.

„Mám pocit, že kulinářské Česko udělalo obrovský krok a že už je to jenom o tom říct: ‚Haló, tohle všecko tady máme, pojďte se podívat.‘ Ale říct to moderně, nemyslet si, že to zachrání nějakých 20 stránek v Michelinu, nemotorný web Ministerstva pro místní rozvoj nebo jeho podagentury, což je vlastně zatím to jediné, co stát dělá,“ popisuje publicistka.

Připomíná, že projekty jako Klasa nebo Czech Specials přitom začínaly z dobrým záměrem – ukázat na jedinečné české výrobky. Novinářka ale vysvětluje, že postupem času se na seznamu objevily i produkty, které mají podprůměrnou kvalitu a vlastně celý seznam znevěrohodňují.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, proč Michelin najednou žádná o státní podporu nejen Česko, ale i další země nebo jak argumentují restauratéři a známí šéfkuchaři, kteří podepsali petici na podporu uhrazení poplatku za zařazení země do michelinského gastroprůvodce. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Vlada.cz, psp.cz, CNN Prima News, FB - Alena Schillerová, Forbes Podcast, Agenda - Seznam Zprávy, YT - Jirku Mudr

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované