Hlavní obsah

Legenda Interu Milán v Seznamu. Zanetti promluvil o Pavlu Nedvědovi i Slavii v Lize mistrů

Javier Zanetti poskytl Televizi Seznam exkluzivní rozhovor.Video: Jiří Hošek

 

Reklama

Během kariéry byl považován za jeden z největších symbolů klubové věrnosti. Javier Zanetti strávil v Interu Milán 19 let a na San Siru pokračuje v roli viceprezidenta klubu i poté, co s aktivním hraním skončil. V rozhovoru pro Seznam Zprávy se rozpovídal o blížícím se ročníku Ligy mistrů, vztahu s Pavlem Nedvědem nebo o vznikající akademii Interu v Praze.

Článek

Pražská Slavia vyfasovala do základní skupiny Ligy mistrů Barcelonu, Borussii Dortmund a právě Zanettiho Inter Milán. Proti italskému soupeři vidí fanoušci českého celku největší šance na případný bodový zisk. Majitel rekordních 858 startů v dresu Interu Milán by jim ale mohl vyprávět, jak těžké je v Champions League uspět. Javier Zanetti byl kapitánem výběru Josého Mourinha v roce 2010, který ve finále porazil Bayern Mnichov 2:0. „Je to těžká skupina, všechny zápasy budou velmi náročné. Rozhodně si nemyslíme, že dva zápasy se Slavií znamenají automaticky dvě výhry, musíme respektovat sílu každého soupeře. O Barceloně a Borussii se vůbec nemusíme bavit, jsou to kluby s obrovskou historií. Očekávám velmi tvrdý boj o postup,“ říká šestačtyřicetiletý Javier Zanetti.

Časy, kdy za Nerazzurri váleli Samuel Eto’o, Diego Milito, Wesley Sneijder nebo Esteban Cambiasso, jsou však pryč. Za posledních pět let skončil Inter v Serii A nejlépe na čtvrtém místě, nové pořádky by měly přijít od letošní sezony. Kouč Antonio Conte by se svým týmem rád narušil hegemonii Juventusu Turín, ve kterém působí na stejné pozici jako Zanetti česká legenda Pavel Nedvěd. „S Pavlem se dobře známe, už během kariéry jsme se potkali v mnoha zápasech přímo na hřišti. Jsme v kontaktu i nyní, když oba působíme v managementech Interu, respektive Juventusu. Vzájemně se velmi respektujeme,“ vysvětluje Zanetti.

Co vůbec obnáší role viceprezidenta takového fotbalového kolosu? „Je to především velká zodpovědnost, protože Inter je významná světová značka. Procházíme určitou obměnou ve vedení klubu a naším úkolem je zachovat důležité tradice Interu. Já osobně se starám o sociální projekty, objíždím svět, udržuji mezinárodní vztahy a zastřešuji projekt Inter Academy, což je pro nás velmi důležitý úkol. Chceme neustále růst a přibližovat se našim fanouškům,“ popisuje Argentinec svoji funkci.

Právě kvůli projektu Inter Academy zavítal Javier Zanetti do Prahy. Česká metropole se stala osmnáctou lokací na světě, ve které milánský klub otevírá akademii pro mladé fotbalisty. Projekt bude oficiálně spuštěn 23. září, kdy do Česka přijede stálý trenér z prostředí Interu, který následně rozjede nábory ve zdejších školách. Cílem Inter Academy je v první řadě vychovávat lidské bytosti a až potom kvalitní fotbalisty. „Je skvělé, když můžeme plnit dětem jejich fotbalové sny. Díky české pobočce akademie Interu Milán nyní mohou české děti rozvíjet své dovednosti v souladu s fotbalovými a lidskými hodnotami, na kterých si Inter odjakživa zakládá,“ dodává Javier Zanetti.

Reklama

Související témata:

Doporučované