Hlavní obsah

Slavný Zanetti v Praze představil projekt akademie Interu Milán. Ta chce vychovávat dobré fotbalisty i lidi

Javier Zanetti přijel do Prahy kvůli mládežnické akademiiVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na podzim se fotbalisté Interu Milán dvakrát utkají s pražskou Slavií, v zápasech Ligy mistrů. Dnes je ale Javier Zanetti, viceprezident Interu, v Česku z jiného důvodu. V pražském hotelu Alchymist odprezentoval projekt mládežnické akademie, která pod značkou Interu Milán bude nyní v Česku působit. Průběh tiskové konference jsme sledovali živě, její záznam si můžete pustit ve videu nad tímto textem.

Článek

V úvodu vystoupil Marco Monti, technický ředitel projektu akademií Interu Milán. „Vedle fotbalových jsou pro nás důležité i etické hodnoty. Snažíme se vychovávat nejen dobré fotbalisty, ale i dobré kluky a holky. V našich akademiích po celém světě už působí asi 10 000 mladých lidí. Za 13 let, co projekt běží, už jsme toho zvládli vybudovat opravdu hodně. Nejen v Evropě, ale i v Jižní Americe, Austrálii, v Japonsku… Jsme rádi, že jsme nyní partnera nalezli i v České republice.“

Česká akademie bude již osmnáctou v rodině zahraničních mládežnických akademií Interu Milán. „Oficiálně ji otevíráme 23. září,“ konstatoval Marek Frnda, ředitel české akademie Interu Milán. Z Itálie dorazí „permanentní“ kouč, kterého jako garanta sportovních i etických hodnot dodá právě Inter, čeští šéfové projektu právě navazují kontakty se školami, s nimiž by se mohlo spolupracovat. Projekt by měl odstartovat na pražské Letné, časem počítá i s druhým sídlem.

Cena „školného“ v akademii bude ještě upřesňována, koordinátor projektu Jiří Hrabovský poznamenal, že orientačně bude přesahovat 50 eur měsíčně (zhruba 1300 korun). „Cena bude přiměřená značce Interu Milán. I tomu, kde se nacházíme,“ dodal Hrabovský.

Pak již se ke slovu dostal Javier Zanetti: „Vybrali jsme si Českou republiku proto, že sdílí hodnoty Interu Milán. Proto, že zde můžeme velmi dobře skloubit tyto naše hodnoty s výukou fotbalu spolupráci se školami. Vzdělávání ve sportu je základem výchovy každého mládežníka.“

„Projekt akademií nám umožňuje rozšiřovat se v celém světě, zůstávat v úzkém kontaktu s našimi fanoušky. Jsem rád, že na této cestě můžeme nyní kráčet spolu s vámi,“ podtrhl Zanetti. „Jsem přesvědčen, že schopnosti našich trenérů přispějí k tomu, aby se s mladými fotbalisty pracovalo dobře a aby před nimi byla zářná budoucnost.“

Historicky patří Inter Milán mezi nejúspěšnější fotbalové kluby světa. Osmnáctkrát vyhrál italský titul, třikrát Pohár mistrů evropských zemí či Ligu mistrů. Naposledy, pravda, v květnu 2010. Při výhře 2:0 nad Bayernem Mnichov seděl na vítězné lavičce Interu kouč José Mourinho a na pravém kraji zálohy operoval právě Javier Zanetti, tehdy kapitán týmu.

Zanettimu je dnes 46 let a působí coby viceprezident Interu Milán. Tak trochu podobně jako Pavel Nedvěd v Juventusu Turín. Legendy z časů hráčské kariéry tak v důležitých rolích pracují pro své kluby i nadále.

Javier Zanetti přijel do Prahy, aby tu prezentoval projekt stálé mládežnické akademie, která v Česku bude fungovat pod hlavičkou Interu Milán.

Sedmnáctého září v zápase Ligy mistrů uvítá Inter v Miláně tým Slavie, pražská odveta je na programu 27. listopadu. Mezi největší současné hvězdy Interu patří Romelu Lukaku, Alexis Sánchez či Diego Godin. Podobně jako Slavia má Inter čínského majitele.

Javier Zanetti oblékal dres Interu Milán v 19 sezonách, absolvoval v jeho dresu 860 utkání. Vedle zmíněné Ligy mistrů s Interem vyhrál 5× mistrovský titul i další trofeje. Za Argentinu odehrál 143 mezistátních utkání, startoval na dvou světových šampionátech, má stříbro z OH a dvě finálové účasti na Copa America.

Pelé ho v roce 2004 zařadil mezi 125 nejlepších žijících fotbalistů světa.

V rámci svého pražského pobytu přijal Javier Zanetti i pozvání do studia Televize Seznam. Rozhovor s ním uvidíte v úterním vysílacím bloku Ráno na Seznamu.

Reklama

Související témata:

Doporučované