Hlavní obsah

Lékaři bez hranic už přijímají dary v bitcoinech. Věří, že přitáhnou zájem mladších

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Ředitel českých Lékařů bez hranic Pavel Gruber o novince ve financování organizace.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Podle ředitele českých Lékařů bez hranic bude úspěch, když do konce roku přijmou dary ve výši tří bitcoinů.

Článek

Příspěvek zaslaný složenkou, převodem na účet, platební kartou nebo darovací SMS zprávou. Takovými způsoby jsme byli dosud zvyklí zasílat příspěvky humanitárním organizacím. Lékaři bez hranic se jako první velká nezisková organizace v Česku rozhodli přijímat dary i prostřednictvím virtuální měny bitcoin.

„Myslíme si, že bychom tím mohli oslovit mladší generaci, pro kterou třeba naše běžné způsoby nejsou tak zajímavé,“ vysvětlil Seznamu Pavel Gruber, ředitel české kanceláře Lékařů bez hranic. Pro platbu stačí mít mobilní telefon s bitcoinovou peněženkou. Pak už dárce jen naskenuje QR kód z webových stránek. Organizaci přijde dar přepočítaný na reálné české koruny.

Hodnota bitcoinu se mění každé čtyři hodiny a standardně se přepočítává na americké dolary.

Bitcoin je mezinárodní měna, nezávislá na světové ekonomice. Poprvé se objevila v roce 2009 a v současnosti se jeden bitcoin rovná přibližně patnácti tisícům korun. V Čechách touto měnou lidé udělají každý měsíc transakce za zhruba šest milionů korun. S bitcoiny lze na vybraných místech platit, ze šesti speciálních bankomatů je možné v Česku vybírat bitcoiny přepočtené na koruny.

Jeden bitcoin měsíčně bude úspěch

Lékaři bez hranic uvádí, kolik peněz potřebují pro které účely. Například tisíc korun stojí půlroční léčba pacienta s tuberkulózou. Prostřednictvím virtuální měny stačí poslat 0,07 bitcoinu. Měsíční strava pro podvyživené dítě přijde na šest stovek, ve virtuální měně pak na 0,04 bitcoinu.

Podle ředitele českých Lékařů bez hranic bude úspěch, když do konce roku přijmou dary ve výši tří bitcoinů, tedy v přepočtu čtyřicet pět tisíc korun.

Reklama

Doporučované