Hlavní obsah

Lékaři FN Olomouc operují ploténky i endoskopicky

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Více než dvě desítky pacientů s bolestivým výhřezem bederní meziobratlové ploténky už endoskopicky operovali lékaři neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. S tímto typem šetrnějších operací začali v roce 2019.

Článek

Cílem operací výhřezů plotének je zbavit pacienty bolestí vystřelujících do nohou a zlepšit jejich neurologický stav. „Již desítky let se operace výhřezů plotének bederní páteře provádějí standardně mikroskopickou technikou. To znamená, že z krátkého kožního řezu v bederní oblasti o délce tří až pěti centimetrů se dostaneme do páteřního kanálu, pomocí operačního mikroskopu odstraníme vyhřezlou část meziobratlové ploténky a tím uvolníme útlak nervových struktur,“ uvedl přednosta neurochirurgické kliniky FN Olomouc Lumír Hrabálek.

Podstata endoskopické techniky je podle Hrabálka stejná, vše je ale prováděno pomocí speciálního endoskopického instrumentária. „Výhodou této techniky je menší invazivita. Výkon je proveden z krátkého jednocentimetrového řezu, po němž následuje odhrnutí páteřních svalů a odstranění části žlutého vazu. Takový přístup do páteřního kanálu je maximálně šetrný. To se odrazí v menší pooperační bolestivosti a možnosti zahájit časnou vertikalizaci a rehabilitaci pacienta. V ideálním případě je možné časné propuštění do domácí léčby ještě v den operace s minimálním pooperačním omezením,“ uvedl Hrabálek.

Endoskopickou techniku ale nelze použít u všech pacientů. „Pro možnost jejího provedení je nutné splnit určitá indikační kritéria, která hodnotíme na předoperačním vyšetření bederní páteře magnetickou rezonancí a rentgenovém zobrazení. Naše dosavadní výsledky endoskopických operací jsou však celkově velmi příznivé,“ řekl Hrabálek. Výsledky endoskopických operací jsou z pohledu úlevy od bolesti podle něj srovnatelné se standardní mikroskopickou technikou. „V případě endoskopické techniky je ovšem výkon spojen s menší invazivitou, menším stupněm pooperační bolesti operační rány a zkrácením hospitalizace,“ dodal Hrabálek.

Reklama

Doporučované