Hlavní obsah

Lékaři, zapomeňte na karanténu. I když se potkali s nakaženým, mají ordinovat

Foto: Čtenář SZ.CZ

Zdravotníci stále nemají ochranné pomůcky. Chybí roušky i respirátory. (zdroj: Ambulance klinické onkologie Multiscan v areálu Orlickoústecké nemocnice)

Reklama

Když běžný občan přijde do rizikového kontaktu, má zůstat v karanténě. Zdravotníků, jimž stát ve většině případů neposkytl ochranné pomůcky a kteří dennodenně stojí v první linii, se to ale úplně netýká.

Článek

Od soboty platí nové mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, které nařizuje postup k „ochraně obyvatelstva a prevence nebezpečí vzniku a rozšíření nemoci COVID-19“. Závazný dokument resortu vedeného Adamem Vojtěchem (za ANO) přináší jedno klíčové pravidlo.

De facto poslední možnost

Lékaři, zdravotní sestry a další členové zdravotnického týmu jsou sice v první linii, ale karanténa je pro ně až tou poslední možností.

Ministerstvo zdravotnictví nebo krajské hygienické stanice by totiž musely uznat, že ti zdravotníci, kteří přišli do rizikového kontaktu, nejsou ve své práci nutně potřební. A to si vzhledem ke kritické situaci ve zdravotnictví lze jen těžko představit.

„Všem poskytovatelům zdravotních služeb se nařizuje dodržovat tato pravidla: V případě, že poskytovatel zdravotních služeb zjistí, že zdravotnický pracovník, který v jeho rámci poskytuje zdravotní služby, měl rizikový kontakt, tak rozhodne, zda je výkon práce daným zdravotnickým pracovníkem nezbytný pro zajištění poskytování zdravotních služeb tímto poskytovatelem,“ stojí v dokumentu mimořádného opatření, které platí již od soboty.

V případě, že výkon práce není nezbytný pro zajištění poskytování zdravotních služeb, pak hygiena nebo ministerstvo nařídí zdravotníkovi karanténu, píše se dále v textu uveřejněném na stránkách ministerstva.

Takové opatření už si vysloužilo ostrou kritiku od šéfa České lékařské komory.

„Mimořádným opatřením ze dne 20. 3. 2020 překročil podle názoru právní kanceláře České lékařské komory ministr zdravotnictví Adam Vojtěch své pravomoci. Ministrem zdravotnictví stanovená opatření týkající se odlišně stanoveného režimu karanténních opatření v případě zdravotníků, kteří se ocitli v přímém kontaktu s osobou, u které bylo prokázáno onemocnění COVID-19, nemají oporu v zákoně, a navíc představují ohrožení zdraví spolupracovníků těchto osob i pacientů,“ uvedl prezident ČLK Milan Kubek.

Řešením podle něj není porušování karanténních opatření, která slouží k omezení rozšiřování infekce, ale zajištění dostatečného množství ochranných pomůcek pro zdravotníky, ve kterém Ministerstvo zdravotnictví selhalo. „Rovněž je třeba zajistit přednostní testování zdravotníků, a to takovými testy, které jsou při průkazu infekce COVID-19 opravdu průkazné,“ komentoval situaci Kubek.

Ministerstvo zdravotnictví nicméně tvrdí, že uvedené mimořádné opatření se použije „pouze u těch zdravotnických pracovníků, kteří mají negativní PCR test na přítomnost nového koronaviru, nikoli u těch zdravotnických pracovníků, kteří mají pozitivní test na přítomnost nového koronaviru a kteří zároveň byli určeni v této zcela mimořádné situaci jako nezbytní zaměstnanci pro poskytování zdravotních služeb“.

Jak dále uvedla mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová, toto opatření se má týkat pouze mimořádných situací. „Kdy již nebude možné nahradit zdravotnický personál nikým jiným, přesto ale bude nezbytné zabezpečit poskytování zdravotní péče, zejména pacientům s onemocněním COVID-19.“

Kde je Hippokratova přísaha?

V Ústeckém kraji přistoupili k informování zdravotníků o následujícím postupu ještě o trochu razantněji než na ministerstvu. Zmínili dokonce Hippokratovu přísahu, tedy přísahu skládanou lékaři, která obsahuje základní etické principy jejich povolání. Laicky řečeno říká, že zdravotníci musí ze všech sil a s plným svědomím sloužit pacientům.

Ve výzvě krajského úřadu v Ústí nad Labem určené pro poskytovatele lékařské pohotovostní služby a ostatní ambulantní lékaře se píše následující:

„Snažíme se uspokojit požadavky, ale je jich více, než jsme schopni zařídit. Proto nás mrzí nelibé reakce některých z vás, že roušky vám nestačí a nechcete je, a kdeže jsou slibované respirátory třídy FFP3. Kdepak je ale Hippokratova přísaha?! Vraťte se do ordinací a pomáhejte společně se postavit proti koronaviru. Děkujeme!“

Oficiální dokument krajského úřadu je potřeba zasadit do kontextu. Česká republika má za sebou téměř tři týdny přímého boje s koronavirovou nákazou. Od chvíle, kdy infekce překročila hranice, už je v zemi víc než 1000 nakažených.

Množství zdravotníků - od stomatologů přes praktické lékaře až po záchranáře - přesto stále nemá dostatek ochranných pomůcek, kterými by nákaze mohli čelit. Popis reality českého zdravotnictví někteří sdílí ve facebookové skupině.

Lékaři časté „šermování“ s Hippokratovou přísahou nemají úplně v lásce. „FFP2 jsou na to, abychom uklidili azbest a opískovali fasády. Vyšetřovat s FFP2 je jako nosit vodu v cedníku a lékaři 60+ riskují život. Výkon práce lékaře je regulován zákony ČR, ne přísahou. V té se píše o otrocích, potratech a o zaopatření svých učitelů…,“ napsal například na svém twitterovém účtu vedoucí lékař Anesteziologického oddělení nemocnice IKEM Pavel Vychodil.

Ambulantní specialistka v oboru otorinolaryngologie v Praze Azita Gebauerová navíc upozorňuje, že by v takové situaci mělo ministerstvo se zdravotníky více komunikovat.

„Všichni apelují na to, abychom pracovali, ale proč s námi nikdo nekomunikuje? Proč většinu informací musíme zjišťovat z masmedií? (…) Vzhledem k tomu, že na černém trhu se s respirátory stále obchoduje a jsou slibovány další dodávky na začátku příštího týdne, mám vážnou obavu z toho, že ochranné pomůcky budou ‚odkloněné‘ jiným směrem než k zdravotníkům, lékárníkům, do sociálních služeb či policistům. Žádám o zveřejnění informací Ministerstva zdravotnictví, podle jakých kriterií, kolik, komu a kdy je v plánu přidělovat ochranné pomůcky. Až skončí v černé díře, bude pozdě,“ varuje lékařka.

Je potřeba připomenout i jev trvalejšího rázu, a sice, že lékařská populace dlouhodobě stárne. Stát už několik let řeší problém související s tím, že se nemalá část zdravotnického personálu dostává do důchodového věku. Pakliže do kontaktu s rizikovými pacienty přišla i starší generace lékařů, může jít o výjimečný problém.

V současnosti panuje kvůli zajištění ochranných pomůcek napětí na politickém poli. Zatímco premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví ještě před necelým měsícem uklidňovali veřejnost, že je Česko připravené čelit krizi, opozice se tehdy marně domáhala odpovědi od vlády, jestli je země dostatečně připravena na variantu většího počtu pacientů nebo zda je ve skladech dostatek zdravotních pomůcek. A to nyní vyvolává rozepře, včetně volání po odvolání ministra zdravotnictví.

Fotografie z příletu obřího letounu se zdravotnickým materiálem si můžete projít v galerii níže:

+7

Například bývalý primátor Prahy, lékař a poslanec ODS Bohuslav Svoboda, vládu kritizuje s tím, že dělá chyby a všechna opatření dělá zpětně. Navrhl proto, aby se zajistil dostatek přístrojů do nemocnic a vyčlenily týmy lékařů nebo třeba obsluhy jaderných elektráren, které budou izolovány, aby se nenakazily a dokázaly zajistit chod státu.

První velké dodávky ochranných pomůcek - nicméně ne nejvyšší kategorie - dorazily v pátek a v sobotu pozdě v noci. Další tuny zdravotnického materiálu mají být nasmlouvány na další dny. Teprve v pondělí pak má vláda rozhodovat, jak správně z Číny nakoupený materiál distribuovat.

Reklama

Doporučované