Hlavní obsah

Lékařka Dernerová obhájila post senátorky na Mostecku. Uspěla už v prvním kole opakovaných voleb

Dernerová zvítězila u opakovaných voleb

 

Reklama

Ziskem nadpoloviční většiny hlasů Alena Dernerová obhájila vítězství z říjnových voleb, jejichž výsledek ale zrušil Nejvyšší správní soud.

Článek

Lékařka Alena Dernerová (za Spojení demokraté - nezávislí kandidáti) obhájila v opakovaných volbách post senátorky za Mostecko. Hned v prvním kole získala 54,9 procenta hlasů, tedy potřebnou nadpoloviční většinu. Druhý skončil hokejista Jiří Šlégr (za ČSSD) se ziskem 15,73 procenta hlasů. Volby doprovázela nízká účast, k hlasování přišlo 12 procent voličů.

Spory uvnitř hnutí dohnaly výsledek prvních voleb k soudu

Poprvé zvítězila osmapadesátiletá Dernerová v senátních volbách v říjnu minulého roku. Tehdy kandidovala za hnutí Severočeši.cz a právě její kandidatura byla těsně před volbami zpochybněna místopředsedkyní Hanou Jeníčkovou. Uvnitř hnutí navíc probíhaly spory mezi Jeníčkovou a vedením hnutí, mimo jiné Bronislavem Schwarzem.

Žádost o stažení lékařky z kandidátky Jeníčkové tehdy u mostecké radnice neprošla, své rozhodnutí přitom úředníci zdůvodňovali slovy, že existují pochybnosti, kdo může a nemůže za Severočechy.cz jednat.

Hned po vítězství Dernerové ve druhém kole podzimních voleb proto napadli výsledek Severočeši.cz u Nejvyššího správního soudu. Ten ho zrušil a nařídil opakování senátních voleb.

Podle Schwarze chtěla Jeníčková odvolat Dernerovou kvůli osobní mstě. „Paní Dernerová měla jediná odvahu označit paní Jeníčkovou za symbol korupce na Mostecku," řekl Schwarz před soudem.

V jakém senátorském klubu zakotvit? Dernerová váhá

Nyní se o místo v Senátu Dernerová ucházela jako nezávislá kandidátka za stranu Spojení demokraté. V jakém a zda vůbec v nějakém senátorském klubu zakotví, zatím netuší.

„Zatím nevím. Byli lidé, kteří mě velmi intenzivně podporovali, a zvažuji, že zakotvím tam. Ale momentálně možná budu neukotvená nějakou dobu. Musím si to rozmyslet, je to velmi čerstvé," dodala Dernerová.

Reklama

Související témata:

Doporučované