Hlavní obsah

Lemberkem dnes návštěvníky provázely postavy z jeho historie

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zámkem Lemberk na Liberecku dnes návštěvníky provázely postavy z jeho historie. Prohlídkami s kostýmovanými průvodci se připojil k programu Hradozámecké noci.

Článek

Je to teprve podruhé, řekla dnes ČTK zámecká průvodkyně Šárka Procházková. U příležitosti Hradozámecké noci dnes nabídlo speciální programy více než 80 českých památek, v Libereckém kraji připravili speciální prohlídky také například na zámku Frýdlant nebo na hradech Grabštejn a Valdštejn.

Zatímco jiné památky nabídly dnes večerní program, na prohlídky s kostýmovanými průvodci na Lemberku mohli návštěvníci vyrazit už od rána. „Je to zaměřené na historii odívání, návštěvník se dozví, jak se lidé oblékali od gotiky až po 20 století,“ doplnila Procházková. Při prohlídce reprezentačních a soukromých prostor zámku se mohli turisté setkat i se Zdislavou z Lemberka nebo třeba s poslední majitelkou panství - princeznou Gabrielou Auerspergovou, které zámek patřil do roku 1941.

Lemberk stojí na místě původně gotického hradu, který v první polovině 13. století založil Havel z rodu Markvarticů. Známa je především jeho žena Zdislava, která byla v roce 1995 prohlášena za svatou. Z období vzniku hradu se dochovaly jen spodní části zdiva a některé prvky v hlavní věži. V polovině 16. století prodělal hrad renesanční přestavbu a ve druhé polovině 17. století dnešní raně barokní podobu. Mezi majiteli byl Albrecht z Valdštejna, naposledy zámek patřil rodu Clam-Gallasů.

Chtěli jsme návštěvníkům ukázat, jak se v minulosti na zámku žilo, jaká tu mohla být atmosféra," doplnila průvodkyně. V pokojích tak připravili pro návštěvníky živé obrazy nebo hrané scénky, třeba v dětském pokoji mohli návštěvníci narazit na dvě hrající si holčičky, které představovaly dvě ze sedmi dcer Františka Clam-Callase. Ten byl posledním mužským dědicem rodu, jemuž patřil také nedaleký Grabštejn nebo Frýdlant.

Na prohlídkách dnes využili kostýmy původně připravené pro historický průvod. Ten ale stejně jako řadu dalších akcí zhatil na jaře koronavirus. Připravil zámek také o návštěvníky. I když je podle Procházkové prázdninová návštěvnost lepší než loni, propad už zámek zřejmě nedožene.

Reklama

Doporučované