Hlavní obsah

Leoš Janáček, genetik Mendel nebo zapomenutý kapitán ponorky. Největší hřbitov v Česku má digitálního průvodce

Hřbitovní průvodce nyní lidem usnadní hledání hrobů blízkých, ale i slavných osobností historie jihomoravské metropole.Video: Tomáš Svoboda

 

Reklama

Je tady pohřbených 400 000 lidí. Brněnský magistrát ve spolupráci s městským muzeem teď spustil novinku. Internetový hřbitovní průvodce zavede návštěvníky k hrobům slavných, ale i zapomenutých osobností. A připomene jim i jejich životní příběhy.

Článek

Dvaapadesát hektarů, sedmdesát tisíc hrobových míst a čtyři sta tisíc nebožtíků. To jsou statistiky největšího pohřebiště v České republice. Návštěvníci Ústředního hřbitova v Brně teď mohou využít novinku. Historici Muzea města Brna ve spolupráci s magistrátními úředníky připravili originálního hřbitovního průvodce. Lidé s internetovým připojením, třeba na mobilu, najdou hroby slavných lidí nebo zapomenuté příběhy.

„V aplikaci je nyní asi čtyři sta hrobů osobností města. Dalších sto padesát máme připravených. V budoucnu bychom se rádi dostali na tisíc záznamů. Věříme, že nám s tím pomůžou i běžní návštěvníci,” sdělil Petr Vachůt z Muzea města Brna.

Nový hřbitovní průvodce je součástí projektu digitalizace jedenácti městských hřbitovů. Ta už běží několik let a správa hřbitovů má díky ní přehled o hrobových místech. „Lidé si na internetu mohou najít, kde přesně leží jejich příbuzný nebo kdokoli jiný, koho chtějí najít v místě jeho posledního odpočinku,” řekl ředitel správy brněnských hřbitovů Marek Šamšula.

Internetového hřbitovního průvodce budou jeho tvůrci dále rozvíjet. „Rádi bychom v budoucnu přidali tematické trasy, třeba červenou stezku architektů nebo modrou stezku sportovců,” dodal Vachůt. Vše má být hotové za tři roky.

Reklama

Související témata:

Doporučované