Hlavní obsah

Letadla mají létat na biopaliva, ochránci přírody se bojí dalšího odlesňování kvůli jejich produkci

Zvýšení využití biopaliv pro dopravní letadla zřejmě neprojde, paradoxně by to zatížilo životní prostředíVideo: Reuters, AP

 

Reklama

Kvůli zvýšení emisí skleníkových plynů vznikl plán „zeleného paliva pro letadla“. To by však znamenalo rozšíření plantáží na výrobu palmového oleje.

Článek

Nový plán na zvýšení produkce biopaliv pro dopravní letadla by podle ochránců životního prostředí zničil deštné pralesy. Informoval o tom deník The Guardian.

„Lidé po celém světě se obávají spalování palmového oleje v letadlech. Jeho masové používání by zničilo světové pralesy, tedy domov pro tamní obyvatele a přirozené místo výskytu ohrožených druhů, například orangutanů. Proto vyzýváme Mezinárodní organizaci pro civilní letectví, aby zrušila tento scestný plán,” uvedl Klaus Schenk z organizace Rainforest Rescue.

Letectví je jedním z nejrychleji rostoucích zdrojů emisí skleníkových plynů, v loňském roce byl v Evropě zaznamenán osmiprocentní skok. Do roku 2050 se očekává čtyřnásobné zvýšení znečištění ovzduší oxidem uhličitým.

Kvůli zpomalení tohoto negativního jevu vznikl plán „zeleného paliva pro letadla“. Ten by měl do roku 2025 zvýšit využívání biopaliv na pět milionů tun ročně a do roku 2050 až na 285 milionů tun, což je dostatek na pokrytí poloviny mezinárodní poptávky po palivu pro letadla.

To je však třikrát více biopaliv, než je na světě v současnosti produkováno. Ekologové tvrdí, že nejspolehlivějším alternativním zdrojem paliva by byl hydrogenovaný rostlinný olej, což by však pravděpodobně vyvolalo boom v rozšiřování plantáží na výrobu palmového oleje a odlesňování.

Reklama

Související témata:

Doporučované