Hlavní obsah

Létající taxi v hustě obydlené oblasti? Do testů se pustí anglické Coventry

Foto: Profimedia.cz

Návrh městského letiště pro létací vozy v Coventry.

Reklama

Ve středoanglickém městě začnou do konce roku testovat nejen létající taxi, ale také bezpilotní stroje přepravující zboží. Zkoušky jsou součástí vývoje leteckých cest pro bezpilotní letouny v městské zástavbě.

Článek

Ve futuristickém projektu spojily síly mimo jiné start-up Urban-Air Port a jihokorejská automobilka Hyundai Motor, informuje agentura Bloomberg. Projekt, který zaštítila dotací 1,2 milionu liber (35,7 milionu Kč) britská vláda, zahrnuje vybudování prvního letiště pro létací vozy ve střední části města. V Coventry žije zhruba 400 000 lidí.

Plány na létající taxi a drony přepravující zboží ve světě sice nabírají na rychlosti, většina projektů se ale v začátku vyhýbá hustě osídleným oblastem. Německá společnost Volocopter například nabídne pobřežní lety kolem Singapuru, zatímco německý start-up Lilium se chystá spustit síť letišť pro létající taxi mezi městy amerického státu Florida.

V Británii využijí systém řízení letového provozu navržený společností Altitude Angel. Technologie „umožní všem uživatelům vzdušného prostoru - od leteckých taxi a provozovatelů dronů až po všeobecné letectví a vrtulníky záchranných služeb - sdílet tento prostor bezpečně,“ uvedl dnes šéf podniku Richard Ellis.

Drony dodají firmy Malloy Aeronautics a SkyFarer a stroje na různých cestách otestují například přepravu chlazeného zdravotnického materiálu.

Hyundai představí létající taxi, které chce uvést na trh do roku 2028. Testování provozu potrvá tři až čtyři měsíce, hovoří se ale také o jeho prodloužení o rok.

Centrální letiště, nazývané Air-One, bude také zastávat funkci dobíjecího střediska pro pozemní elektrické dopravní prostředky, tedy auta, elektrokola a skútry.

Reklama

Doporučované