Hlavní obsah

Létaly střechy, stromy padaly na paneláky. Moravu zasáhla silná bouře

Podívejte se na videa z neobvyklé bouře, která včera zasáhla také Brno.Video: facebook/Brno Řečkovice, Medlánky a Mokrá Hora, Seznam Zprávy

 

Reklama

Moravou se v pondělí večer prohnala neobvykle silná bouře. Silný vítr lámal stromy, tisíce lidí byly bez proudu.

Článek

Vytopené byty na sídlišti, popadané stromy na panelové domy i zaplavené ulice. Českem se prohnaly silné bouřky. Především záběry z jižní Moravy chvílemi připomínají obrázky z exotických tornád. Bez proudu se ocitly tisíce lidí.

Hasiči tady do úterních osmi hodin ráno vyjížděli téměř ke třem stovkám událostí. V pondělí navečer, kdy bouře udeřila nejsilněji, měli v terénu všechny jednotky a lidé jim volali každou minutu. Ve 130 případech odstraňovali popadané stromy, stokrát řešili odčerpávání vody ze zatopených domů, garáží a dalších objektů. V několika případech také ulétly střechy z domů.

Neobvyklá bouře silně udeřila třeba na severu Brna. Facebooková skupina obyvatel z městských částí Řečkovic a Medlánek se zaplnila dramatickými videi z podvečerní bouře. „Horácké náměstí, dvanácté patro, máme vytopený celý byt, katastrofa,“ hlásila na sociální síti Simona B. Voda totiž protekla ze střechy přes šachtu přímo do bytu.

Bouře překvapila také Ingrid Kličkovou. „Za posledních dvacet let určitě nic takového v Řečkovicích nepamatuji. Sousedi hned vedle nás mají zlomený strom v půlce a o dva domy dál druzí sousedé vyvrácený strom z kořenů. Byla to hruška vysoká přes deset metrů. Silný, mohutný strom a vyvrácený jako nějaký mladič. Na druhé straně bylo pěkné vidět, že si sousedi i v dnešní chaotické době pomůžou,“ řekla pro Seznam Zprávy.

+5

Řečkovické gymnázium muselo v pondělí večer narychlo zrušit úterní výuku. Vítr totiž zlomil asi patnáctimetrový smrk, který spadl přímo před vstup do školy.

Vzrostlé stromy padaly na domy či auta, větve jsou dosud rozeseté po ulicích. „Bude chvíli trvat, než lidé všechny škody nahlásí. Zároveň přijde postupně řada na méně akutní potíže, pro jejichž řešení zatím nebyly k dispozici volné jednotky,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Nejvíc událostí mimo Brno hasiči zaznamenali v Dolních Bojanovicích na Hodonínsku, kde řešili pět desítek událostí. „Hasiči čerpají vodu ze zatopených sklepů, garáží a domů,“ popsal Mikoška.

Na Znojemsku zkřížil spadlý strom cestu vlaku. Hasiči ze soupravy evakuovali osm lidí, událost se naštěstí obešla bez zranění.

V Drnovicích na Vyškovsku se místní znovu vypořádávají s nánosy vody a bahna, které natekly do několika rodinných domů. „V několika případech odstraňovali hasiči popadané stromy ze zaparkovaných vozidel. Ve Vyškově spadl z obchodního domu reklamní banner na osobní vůz. Jeden člověk se lehce zranil, ošetření záchrannou službou však nepožadoval,“ uvedl Mikoška.

Blesk také poškodil dům v Rozseči nad Kunštátem na Blanensku. Poničil střechu, fasádu i elektrospotřebiče.

Distribuční firma EG.D ze skupiny E.ON zaznamenala k úternímu ránu 25 poruch a devět tisíc domácností bez dodávek elektřiny, nejvíc právě na jižní Moravě. „Nové poruchy postupně vymezujeme, dohledáváme a pracujeme na jejich odstranění. V Jihomoravském kraji je omezeno zhruba 4 800 odběratelů. Složitá situace zůstává na Hodonínsku, kde bouřky způsobily výpadky už v pondělí večer,“ informoval mluvčí firmy Roman Šperňák.

Silné deště pokračovaly i v noci na úterý. Především do jihozápadní poloviny Čech přinesly přívalové srážky okolo padesáti milimetrů. Třeba na Železné Rudě spadlo za hodinu 56 milimetrů.

Výstraha před bouřkami platí v některých částech Česka ještě v úterý dopoledne. Meteorologové vyhlásili vysoký stupeň nebezpečí pro Čechy a Vysočinu. „Bouřky budou v úterý odpoledne ustávat, ale mohou se objevit i v dalších dnech, přičemž mohou ojediněle zvedat hladiny menších toků. A to v oblastech, kde už bude vyšší nasycenost povodí. Výstrahu budeme v dalších dnech upřesňovat,“ uvedla Petra Sýkorová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Ve středu má být oblačno až zataženo, místy přeháňky či občasný déšť. Teploty vystoupají mezi 23 až 27 stupňů Celsia, na jihovýchodě území až na 29 stupňů. V bouřkách může foukat nárazový vítr o síle 70 kilometrů za hodinu, na některých místech naprší až 40 milimetrů srážek.

Reklama

Související témata:

Doporučované