Hlavní obsah

Letecké záběry na největší vojenskou přehlídku poslední dekády. Rodí se na jihočeském letišti

Podívejte se na záběry z nácviku mohutné vojenské přehlídky.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stovky vojáků z celé republiky přijely do jižních Čech nacvičovat na slavnostní přehlídku ke 100. výročí vzniku republiky.

Článek

Už týden se na letišti v Bechyni na Táborsku připravuje slavnostní akce, která je v historii posledních deseti let zcela ojedinělá.

Stovky vojáků z celé republiky, ale také policisté či příslušníci městské policie se tu připravují na slavnostní vojenskou přehlídku, která se naostro uskuteční v neděli odpoledne na Evropské třídě v Praze.

Vojenská pocta stému výročí vzniku Československa bude největším defilé české armády uplynulé dekády. Náklady budou 11 milionů, ale organizátoři tvrdí, že půjde o největší vojenskou přehlídku ve střední a východní Evropě.

Bude kvůli ní mimo jiné na hodinu uzavřen letový prostor nad Prahou a omezí se i provoz na Letišti Václava Havla.

Schéma velké vojenské přehlídky, která bude v neděli v Praze.

Letiště v Bechyni bylo pro nácvik vybráno záměrně.

„Máme zde dostatek prostoru, abychom vytvořili podobné podmínky, jako budou v Praze,“ uvedl zástupce velitele pozemních sil Petr Procházka.

Nejsložitější je podle Procházky nácvik souhry všech účastníků.

„Synchronizace je náročná. Vojáci umí všechno, co zde cvičíme. Ale zesynchronizovat větší celek je prostě složité,“ dodává Procházka.

Účastníci přehlídky cvičí v Bechyni od minulé středy. V pátek se přesunou do Prahy a v sobotu večer absolvují generální zkoušku přímo na Evropské třídě.

Generální štáb oznámil, že slavnostní pražské přehlídky se zúčastní více než 2 tisíce osob a 200 kusů vojenské techniky – například stíhačky Gripen, letoun L-159 Alca, modernizovaný tank T72 M4CZ či obrněné transportéry Pandur.

Reklama

Doporučované