Hlavní obsah

Letiště Gatwick po dronovém útoku obnovilo provoz

Letiště Gatwick po problému s drony obnovilo provoz.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Druhé nejrušnější britské letiště Gatwick jižně od Londýna obnovilo provoz poté, co ho od středečního večera ochromoval výskyt neznámých dronů. Vedení letiště i policie podnikly dodatečná bezpečnostní opatření a na dnešek je plánováno 700 odletů. Problém se dotkl desítek tisíc lidí, z nichž mnozí cestovali na vánoční svátky. Vedení Gatwicku ale cestující upozorňuje, že stále musejí počítat s rušením letů a zpožděními.

Článek

Policii se zatím nepodařilo zjistit, kdo drony, které se několikrát objevily v bezpečnostní zóně letiště, řídí. Po zařízeních pátrají policejní odstřelovači i vojáci. Výkonný ředitel letiště Stewart Wingate ve čtvrtek řekl, že drony se objeví pokaždé, kdy se letiště pokusí obnovit provoz. Hovořil o velmi cílené činnosti s účelem co nejvíce narušit provoz před vánočními svátky. Podle policie zřejmě nešlo o teroristický útok. „Jde ale rozhodně o záškodnictví, s jakým jsme se doposud nesetkali," prohlásil ministr dopravy Chris Grayling.

Podle šéfa provozu letiště Gatwick Chrisa Woodroofa tyto události ukazují, že je třeba odvést pořádný kus práce, aby se podařilo vyřešit bezpečnostní problém, jaký drony představují. Ve čtvrtek uvedl, že od začátku uzavírky z něj mělo odletět na 120 000 cestujících.

Lidé si stěžovali na zimu v části letiště, další tisíce cestujících uvízly na různých místech v zahraničí, protože jejich spoje byly buď zcela zrušeny nebo přesměrovány.

Podle britských zákonů je zakázáno navádět drony do blízkosti menší než jeden kilometr od letiště. Hrozí za to pětileté vězení. Agentura Reuters připomíná, že v posledních letech, kdy prodej dronů zažil boom, se bezpilotní letouny staly vážnou bezpečnostní hrozbou pro letiště na celém světě. V Británii se mezi lety 2015 a 2017 skoro ztrojnásobil počet případů, kdy se dron jen těsně nesrazil s letadlem. Loni se takových incidentů stalo 92.

Reklama

Doporučované