Hlavní obsah

Letná je Letná, ale náměstí Václava Havla jsem si nemohl nechat ujít. Hradečáci řešili dilema, kam v sobotu

Akce na Letné se sešla s pojmenováním náměstí Václava Havla v Hradci Králové. Řada Hradečáků tak musela vyřešit velké dilema.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na Letnou nebo na náměstí Václava Havla? Řada příznivců Milionu chvilek pro demokracii řešila velké dilema.

Článek

Když Milion chvilek pro demokracii oznámil datum a čas konání sobotní demonstrace na Letné, řadu lidí v Hradci Králové tím postavil před velké dilema. Tamní univerzita totiž už dlouho dopředu připravovala slavnostní pojmenování nového náměstí Václava Havla s navazujícím festivalem Cesta ke svobodě právě na den před oslavami 30. výročí událostí 17. listopadu.

Po čtvrté hodině odpoledne si událost nenechalo ujít přes 500 lidí. Někteří přišli s obrázkem Václava Havla či českou vlajkou, většina si také připnula trikolóru, kterou v davu rozdávaly studentky univerzity.

A někteří měli na klopě i odznak Milionu chvilek pro demokracii. Ti přiznávali, že rozhodnout se, jestli sobotní odpoledne stráví na Letné nebo v Hradci Králové na náměstí Václava Havla, nebylo jednoduché. „Nakonec jsme se s manželem rozhodli, že všechny akce k 17. listopadu strávíme v Hradci Králové, který jsme si na důchod vybrali jako svůj domov. S Letnou jsme ale byli alespoň v myšlenkách, před odchodem sem jsme si pustili přímý přenos v televizi,“ řekla Ivana Marečková.

„Za mě to dilema rozhodla moje dcera, se kterou jsme měly původně jet na Letnou. Před pár dny si poranila nohu, takže nemohla. Hodně to obrečela. Já jsem se rozhodla být solidární a zůstat v Hradci,“ přiznala Jitka Kubicová. Rozhodovat se musel také studentský vůdce z roku 1989 a bývalý komunální politik Jindřich Vedlich (Slušná politika). „Byl jsem na Letné v červnu, takže se umím vžít do tamní dnešní skvostné atmosféry. Letná je Letná, ale zase ta skutečnost, že je zde pojmenováno náměstí po Václavu Havlovi, který navštívil naše město, což byla jedna z nejdůležitějších událostí sametové revoluce, to jsem si nemohl nechat ujít,“ uvedl.

Představitelé hradecké univerzity, která festival Cesta za svobodou spolupořádala, prý nevěřili vlastním očím, když viděli téměř zaplněné náměstí Václava Havla. „Byli jsme neuvěřitelně příjemně překvapeni, protože jsme si byli vědomi té opravdu silné konkurence, kterou nám Letná byla. Ani v nejdivočejších snech jsme si nepředstavovali, že se sejde přes 500 lidí, kteří s námi budou chtít takto uctít Václava Havla,“ radoval se mluvčí univerzity Jakub Novák.

Reklama

Doporučované