Hlavní obsah

Letní ráno: Jedlé květiny, jak sucho mění české zahrady i trénink akvabel

Prázdninové ranní vysílání Televize Seznam Letní ráno (26. 8. 2019)Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Prázdninové ranní vysílání Televize Seznam.

Článek

Programové tipy Letního rána 26.8. 2019

00:00 – Zprávy

08:07 – Představíme crossfit, který v posledních letech zažívá obrovský boom. Navíc se české zástupkyni Soně Karáskové letos podařilo jako první Češce kvalifikovat na Crossfit Games, které jsou obdobou olympijských her.

„Crosfitt kombinuje prvky atletiky, gymnastiky, vzpírání, všeobecné zdatnosti,“ říká Karásková. „Konkurence je obrovská, ještě máme co dohánět.“

14:17 – Radek Hrdina živě: Ráno s akvabelami

18:31 – Infoservis: Jak vypadá typický divadelní divák v Česku a Evropě

20:21 – Toulky Karlovarským krajem a lázně

30:18 – Není tráva jako tráva. To s oblibou říká bioložka a expertka na jedlé květiny a býlí, Jana Vlková. Její život se těsně pojí s květinami. Ty nakonec vyhrály nad novinařinou i francouzštinou, které vystudovala a mohla se jimi živit. Teď se živí mimo jiné i květinami, a to mnohdy doslova. Často u ní doma končí v kuchyni a na talíři.

„Základem je pestrá strava. Můj favorit je seno. Luční seno sekám srpem. Je to něco jiného než tráva.

39:18 – Další vstup Radka Hrdiny

42:51 – Záhady Josefa Klímy

51:17 – Pokračování rozhovoru s Karáskovou o crossfitu.

1:00:00 – Zprávy

1:06:55 – Zelené trávníky po celý rok, tedy i v létě, začínají být minulostí. Bez kvalitního zavlažovacího systému se dnes neobejde žádná zahrada. Navíc se výrazně mění složení květin, jimiž si zahrady zdobíme. Co s tím? Odpovědi budeme hledat u zahradní architektky Dany Makrlíkové.

„Sucho už se nasčítalo, je to několik let, kdy rostliny nemají srážky a postupně odcházejí,“ popisuje problém architektka. „Naše rostliny mírného pásmu nejen, že mají nedostatek vody, ale oni se i takzvaně pálí, protože nejsou zvyklé, že od dubna do září mají tropické teploty,“ říká Makrlíková.

01:13:34 – Další vstup Radka Hrdiny

01:18:54 – Síť dobíjecích stanic pro elektrovozy se rozroste. Celkem 850 milionů korun na dotacích a podporách nabízí stát na jejich vybudování. Zatím se do jejich stavby pouštěly jen velké energetické společnosti jako třeba ČEZ, teď však do soutěže o dotace vstoupil další nezávislý hráč – bývalý šéf Českých drah Petr Žaluda a jeho firma.

01:30:19 – Jak na kuře v seně, radí bioložka Jana Vlková

01:39:01 – Vstup Radka Hrdiny

01:43:53 – Pokračuje rozhovor se zahradní architektkou Danou Makrlíkovou.

9:48 – BBQ Saloon: American Pancakes

Reklama

Související témata:
CrossFit

Doporučované