Hlavní obsah

Letní tábory a koronavirus? Děti se musí obejít bez rodičů i koupališť

Kvůli pandemii koronaviru budou na táborech přísnější hygienická opatření.Video: Vlasta Macháčová, Jan Kozel

 

Reklama

Děti mohou odjíždět na letní tábory od 27. června. Kvůli pandemii koronaviru se zpřísnily hygienické požadavky na organizátory. Táborníci budou odděleně po skupinkách obědvat, sprchovat se nebo si čistit zuby.

Článek

Bez výletů, koupališť a umývání nádobí po obědě. Tak bude vypadat upravený program pro děti v létě na táborech po celé republice kvůli zvýšeným hygienickým opatřením, které zapříčinila pandemie koronaviru. Tábory mohou organizátoři pořádat od 27. června.

Prvního července zahajuje sezonu i ten v Kosově u Zábřeha na Šumpersku. „Letos budeme celkově pořádat osm turnusů na třech různých místech,“ uvedl hlavní vedoucí tábora Viktor Kohout ml. S cestovní kanceláří Bavi jezdí do střediska v Kosově už dvanáct let. Pořádají tábory pravidelně každý rok a ani kvůli přísnějším hygienickým opatřením nebudou rušit termíny. U některých z nich ale museli posunout začátek. „Udělali jsme větší prodlevy v příjezdech dětí, aby nepřišly do kontaktu s dalšími táborníky, kteří je v areálu vystřídají,“ dodal Kohout. Na jeden turnus jim přijede do Kosova až sto padesát dětí, což je zatím maximální povolený počet táborníků.

Zároveň musí organizátoři tábor kompletně vydezinfikovat, než do něj vpustí novou skupinu dětí. „Dostali jsme pokyny od hygieny, které jsou přísnější než v minulých letech, ale musí to tak být. Proškolíme všechny táborové vedoucí nebo uklízečky, abychom mohli všechna pravidla splnit,“ sdělil Kohout.

Rodiče dětí se ale podle Kohouta nebojí hrozby onemocnění koronavirem na táboře. „Termíny jsou paradoxně plné. Rodiče tábory neruší, pár případů ze strachu bylo, ale je to v řádech jednotek,“ řekl Kohout. Kvůli koronaviru ale přišli o své zahraniční táborníky. „Měli jsme tu děti z Francie nebo Ameriky. Jejich rodiče zrušili přihlášky kvůli tomu, že nevěděli, jestli by se pak mohly jejich děti vrátit z Česka zpátky domů,“ dodal Kohout.

Tábory budou uzavřené a děti by neměly přijít do kontaktu s nikým zvenčí. Kromě toho je nemohou navštívit ani rodiče. „Každý rok návštěvy nedoporučujeme, děti to bez rodičů vydrží. Teď je musíme vyloženě zakázat,“ sdělil Kohout. Letošní rok je podle Kohouta organizačně složitější nejen skrz přísnější hygienická opatření, ale i kvůli menšímu času na přípravu. „Bylo to složité, normálně jsme tábory plánovali už od ledna, teď jsme v květnu netušili, co se bude dít,“ řekl.

Na sezonu letních táborů se připravují i brněnští skauti. „Dětí, které mají zájem jet na skautský tábor, neustále přibývá. Pojede jich s námi víc než v předchozích letech,“ řekla mluvčí brněnských skautů Iveta Zieglová. Loni měli na táborech skauti z Brna 1923 dětí, tenhle rok jich přibude dalších sto. Skauti budou paradoxně muset organizovat více táborů kvůli hygienickým opatřením. „Některé větší tábory se s ohledem na epidemiologickou situaci rozhodly rozdělit na dva menší, aby i skupinky dětí byly menší,“ dodala Zieglová. Minulý rok brněnští skauti naplánovali sedmapadesát táborů, letos je jich o deset víc.

Režim v táboře se změní i u nich. „Budeme dodržovat všechna opatření Ministerstva zdravotnictví. Děti se například letos nebudou podílet na přípravě svačin nebo snídaní,“ sdělila Zieglová. Skauti ale kromě povinností přijdou i o výlety, koupaliště nebo rodičovské návštěvy. „Velká řada našich táborů upustila od návštěv. Tábory se uzavřou do sebe,“ dodala Zieglová.

Potvrzení o bezinfekčnosti si musejí na tábor dovézt nejen děti, ale i vedoucí nebo údržbáři. V táboře se určí osoby, které budou jezdit na nákupy. Nikdo kromě nich nebude opouštět okolí tábořiště. Rodiče ani tak nesmí zapomenout přibalit dětem na tábor roušku. „Ve volné přírodě jejich nošení neplatí. Pokud by děti šly do tábora cestou přes civilizaci, tak si ji musejí nasadit,“ sdělila mluvčí.

Přísnější podmínky mají organizátoři především u hygieny a prevence. Děti musí být na začátku tábora rozdělené do menších oddílů, ve kterých budou trávit většinu času. „Skupinky by se spolu neměly moc potkávat ani při jídle, sprchování nebo večerním čištění zubů,“ uvedla hlavní hygienička České republiky Jarmila Rážová. Při společných hrách by děti podle ní měly mít na sobě roušky.

Táborníci nebudou pomáhat v kuchyni jak při přípravě jídla, tak při mytí nádobí. „Můžou se podílet jen na přípravě syrové stravy, tedy například na škrábání brambor,“ dodala Rážová. Personál kuchyně si musí vyřídit zdravotní průkaz, zároveň by se měl při vaření pohybovat v ochranném oděvu.

Omezí se i táborové výlety za turistickými atrakcemi. „Táborníci mají trávit čas především v okolí tábora. Měli by se vyhýbat místům jako jsou hrady a zámky, kde je spousta lidí,“ sdělila Rážová.

Veškeré tábory musí dodržet nahlašovací povinnost, kterou mají vůči hygienickým stanicím v místě, kde se akce koná. „Musí se ohlásit minimálně měsíc před začátkem tábora a zároveň uvedou kolik tam bude dětí a personálu,“ podotkla Rážová. Akce na kratší dobu, než je pět dnů, nebo s počtem dětí pod třicet, nahlašovací povinnost nemají. „Na světě není jen koronavirus. Díky ohlášení hygienikům zaregistrují akci i hasiči, kteří jim mohou rychleji pomoct v případě povodní nebo požáru lesa. Je to pro bezpečí dětí,“ dodala Rážová.

Kvůli koronaviru bude táborů celkově méně. „Přesné číslo, kolik jich bude, zatím nemáme a budeme ho mít až v září. Z průzkumu nám ale vyšlo, že pokles bude přibližně desetiprocentní oproti minulému roku,“ uvedl předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček.

Podle něj existují tři hlavní důvody, proč některé tábory končí. „Zaprvé je to nedostatkem vedoucích. Většina z nich jsou studenti, kteří musí dohánět povinnosti ve škole. Ti, kteří už pracují, zase nedostanou volno od zaměstnavatelů, kteří měli ztlumenou výrobu nebo služby během krize,“ dodal Sedláček.

Zadruhé je to podle Sedláčka otázka hygienických standardů. „Nejsou o tolik přísnější než v minulých letech, ale teď se o nich víc mluví. Někteří vlastníci areálů se proto rozhodli tábory u sebe nepořádat a budou místo toho investovat do zlepšení zázemí,“ řekl. Třetí problém vidí v tom, že některé tábory byly závislé na mytí nádobí a pomoci v kuchyni od dětí, což je letos kvůli zpřísněným pravidlům nemožné.

Reklama

Související témata:

Doporučované