Hlavní obsah

Počet nakažených koronavirem v ČR opět stoupl, ještě více než ve čtvrtek

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

V pátek stoupl počet nakažených koronavirem o 126 případů, den předtím jich bylo o osm méně.

Článek

V Česku přibylo v pátek podruhé za sebou více než 100 nových případů koronaviru. Ministerstvo zdravotnictví eviduje 126 nově nakažených nemocí covid-19, ve čtvrtek jich bylo o osm méně. Jsou to sice nejvyšší přírůstky od 21. dubna, podle pátečního vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jsou ale dány novými případy na Frýdecko-Místecku a Karvinsku. Celkově bylo od začátku epidemie potvrzeno 10 406 případů koronaviru, aktuálně se v zemi s nemocí léčí 2598 lidí, vyplynulo z dnešních údajů na webu ministerstva.

Laboratoře v pátek provedly 3050 testů, což ale bylo zhruba o 1000 méně než v předchozích dnech. Poměr nakažených k počtu testovaných tak stoupl na 4,13 procenta, o den dříve činil vzhledem k vyššímu počtu testů 2,71 procenta.

U většiny nemocných má nemoc mírný průběh, hospitalizováno je s ní 140, v těžkém stavu je devět z nich. V pátek podle dosavadních údajů ministerstva nezemřel žádný nakažený, ve čtvrtek ale zemřeli dva, celkový počet zemřelých s covid-19 je tedy 335. Nejvíce jich ministerstvo eviduje v Praze, a to 99. Naopak nejméně, tři, ve Zlínském kraji.

Podle epidemiologů má covid-19 nyní jen lokální ohniska, vedle dvou oblastí v Moravskoslezském kraji je to Praha. V hlavním městě hygienici mimo jiné hledají kontakty primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN), u kterého se nákaza potvrdila v úterý. V karanténě je celé vedení města a desítky dalších politiků, úředníků či hasičů, s nimiž se radní setkal.

Na Moravě se nárůst počtu nových případů týká Frýdecko-Místecka, kde je ohnisko nákazy v Domově Důstojnost v Nýdku, a uhelného Dolu Darkov na Karvinsku. Ve spojitosti s ním v posledních týdnech onemocněly stovky lidí, podle hygieniků se ale situace zklidňuje. Těchto oblastí se ale podle ministra nebude týkat pondělní vlna rušení protikoronavirových opatření. Hromadných akcí se tam bude smět účastnit nadále jen maximálně 500 lidí a s výjimkou členů domácností musí lidé zachovávat dvoumetrové rozestupy. Navíc byly omezeny návštěvy v tamních zdravotnických a sociálních zařízeních a povinně budou testováni zaměstnanci sociálních služeb i přijímaní pacienti.

Reklama

Související témata:

Doporučované