Hlavní obsah

Letošní Koncert proti totalitě se uskuteční on-line

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Sedmý ročník Koncertu proti totalitě, který vznikl v pražské HAMU v roce 2014, přivítá diváky 17. listopadu v sále Martinů on-line. Na pódiu se setkají současní studenti se svými profesory a úspěšnými absolventy.

Článek

Tradičně zazní skladby autorů, jejichž životy a tvorbu poznamenaly totalitní režimy či byli přímo vystaveni různým formám bezpráví. ČTK o tom dnes za pořadatele informovala Erika Zlámalová.

Dramaturgie představí Sonátu pro klavír maďarského autora Bély Bartóka v podání studenta HAMU Tomáše Vrány, loňského semifinalisty světové Bartókovy klavírní soutěže v Budapešti. Dále zazní písňový cyklus Písničky na dvě stránky, který na texty moravské lidové poezie zkomponoval Bohuslav Martinů ve svém válečném exilu ve Spojených státech. Diváci se mohou těšit na sopranistku Kristýnu Kůstkovou, studentku AMU a současně newyorské Mannes, a jednoho z nejlepších tuzemských klavíristů Martina Kasíka.

„Vrcholem dramaturgie je bezpochyby fatální Kvartet pro konec času, který hluboce věřící Olivier Messiaen napsal v roce 1940 na německý papír od strážce zajateckého tábora Stalag VIII A. Poprvé zazněl v táborové umývárně, podruhé před pěti sty zajatci tábora a 17. listopadu 2020 zazní znovu, aby nás přiměl přemýšlet o míře únosnosti naší současnosti,“ uvedla Zlámalová.

Interpretace fenomenálního díla se zhostí koncertní mistr České filharmonie a student HAMU houslista Jan Mráček, violoncellista Jiří Bárta, klavírista Martin Kasík a klarinetista Irvin Venyš.

Koncert doprovází výstavní projekt Doba trvanlivosti z Akademie výtvarných umění, který představí grafická díla současných studentů, absolventů a profesorů AVU. Sjednocujícím prvkem projektu je totalita, respektive přetrvávající totalitní myšlení v prostředí demokratické společnosti. On-line přenos Koncertu vizuálně doprovodí ukázky a po ukončení nouzového stavu bude výstava volně přístupná v respiriu HAMU.

Koncert proti totalitě je pořádaný tradičně v den výročí sametové revoluce a připomíná zároveň Mezinárodní den studentstva, který byl vyhlášen po tragických událostech 17. listopadu 1939. Pořadatelem je Hudební a taneční fakulta Akademie múzických umění v Praze, spolupořadateli letošního ročníku jsou Akademie výtvarných umění a Knihovna Václava Havla.

Oslavy 17. listopadu se letos uskuteční převážně ve virtuální podobě. Pořadatelé odstartovali kampaň Sami, ale spolu (#samialespolu) a vyzývají občany, aby jako symbol oslav v době, kdy nelze společně vyjít hromadně do ulic, zapálili za oknem svíčku a soustředili se na konání dobrých skutků. V omezené podobě bude i pietní akt na Albertově. Další podrobnosti jsou na www.festivalsvobody.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované