Hlavní obsah

Letošní laureáti Nobelovy ceny za medicínu objasnili jet lag čili pásmovou nemoc

Letošní Nobelova cena za lékařství míří do USA třem vědcům za objevy biologických rytmů.

 

Reklama

Nobelova cena za fyziologii a lékařství byla udělena třem Američanům. Jeffrey Hall, Michael Rosbash a Michal Young ji získali za objevy biologických rytmů, které kontrolují lidský organismus.

Článek

„Vědci objasnili, jak rostliny, zvířata a lidé přizpůsobují svůj biologický rytmus planety Země a střídání dne a noci,“ citovala agentura Reuters prohlášení Karolinského institutu ve Švédsku.

Ocenění výzkumníci izolovali gen, který řídí běžný denní biologický rytmus. „Byli schopni nahlédnout do našich biologických hodin a vysvětlit jejich fungování,“ uvedl institut. Cirkadiánní (biologické) rytmy přizpůsobují svou fyziologii různým fázím dne. Primárně ovlivňují spánek, chování, hladiny hormonů, tělesnou teplotu a metabolismus.

Výzkum pomáhá objasnit otázky, proč lidé, kteří cestují na dlouhé vzdálenosti, často trpí pásmovou nemocí. Střídání časových pásem má totiž často vliv na lidské zdraví. Primárně se jedná o zvýšené riziko některých onemocnění. Laureáti použili ovocné mušky na izolaci genu, který řídí normální denní biologický rytmus. Ten ukázal, jak tento gen kóduje protein, který se v buňce hromadí v noci a ve dne degraduje.

Robash působí na univerzitě v Brandeis, Young na Rockefellerově univerzitě a Hall je na univerzitě v Maine. Thomas Perlmann, sekretář Nobelovy komise Karolinského institutu, popsal prvotní reakci Rosbashe: Umlčel se a pak řekl: „To si snad děláte legraci.”

Na Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství bylo letos nominováno 361 kandidátů.

Podle české odbornice z Fyziologického ústavu Akademie věd ČR Aleny Sumové je ocenění zásadní pro celý obor chronobiologie. „Udělení ceny je zásadním oceněním významu tohoto dynamicky se rozvíjejícího oboru,” řekla pro ČTK. Biologickým rytmům živých organismů včetně člověka se věnovala také bývalá předsedkyně Akademie věd ČR Helena Illnerová. Jako první na světě objevila závislost funkce biologických hodin v mozku savců na délce dne během ročních období.

Ceny se udělují od roku 1901. Vyhlášením Nobelovy ceny za lékařství začal týden, v rámci něhož bude v úterý vyhlášena cena za fyziku, ve středu za chemii, ve čtvrtek za literaturu a v pátek za mír. Příští pondělí se pak svět dozví jméno laureáta Nobelovy ceny za ekonomii.

Vedle medaile a diplomu čeká oceněné i finanční prémie, která bude letos větší než obvykle. V loňském roce byla každá kategorie dotována částkou osmi milionů švédských korun (21,6 milionu korun), letos to je o milion švédských korun více. Ceny budou jako každý rok předány v den výročí Nobelovy smrti 10. prosince - cena za mír v Oslu a zbývajících pět ve Stockholmu.

Reklama

Související témata:

Doporučované